Τρίτη 21.05.2024
More

  Τζούφη: Στο πλευρό των αθλητών ΑμεΑ για όλους τους ΑμεΑ

  Η Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

  «Οι διακρίσεις των αθλητών με αναπηρία, πέρα από την προσωπική αναγνώριση των προσπαθειών, συμβάλουν καθοριστικά στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελούν πρότυπο και μέσο διαπαιδαγώγησης» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με θέμα «Πολιτικές για ΑμεΑ στον αθλητισμό».

  Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές ΑμεΑ, σημειώνοντας πως μόνο το 25% των αθλητικών χώρων είναι προσβάσιμοι, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στην περιφέρεια. Ως παράδειγμα υπενθύμισε το ντροπιαστικό περιστατικό με τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος έμεινε εκτός βάθρου σε εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ηράκλειο γιατί δεν υπήρχε ράμπα. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την άμεση ανάγκη να προχωρήσουν τα σχετικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης έθιξε το ζήτημα της χρηματοδότησης των αθλητών ΑμεΑ, υπογραμμίζοντας πως οι χορηγίες και ο εθελοντισμός δεν αρκούν για τη συστηματική ενασχόληση.

  Στη συνέχεια, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μεταχείριση παραπληγικών που διαμαρτύρονταν για την περικοπή των επιδομάτων και των συντάξεων τους, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους αποσπάσει βίαια τα πανό και να διαλύσει τη συγκέντρωσή τους.

  Κλείνοντας, σημείωσε πως η κατάσταση για τους ΑμεΑ επιδεινώθηκε την τελευταία τετραετία. «Η αποϊδρυματοποίηση πάγωσε, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ δε λειτουργούν, οι πιστοποιήσεις, τα επιδόματα και οι συντάξεις καθυστερούν, ενώ ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός βοηθός δεν εφαρμόζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος μίλησε για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα, μεταξύ αυτών η αύξηση κατά 20% του επιδόματος αναπηρίας, η δωρεάν χορήγηση των εργαλείων αξιοπρεπείας (πχ: αμαξίδια, ακουστικά, τεχνητά μέλη), η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ με πολλαπλασιασμό των γιατρών και των ειδικοτήτων στις επιτροπές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ