Πέμπτη 24.09.2020
More

  Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ – Ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε χρονίως πάσχοντες

  Τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και άλλα προβλήματα ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

  Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ αναφέρει ότι η αυξημένη ζήτηση συγκεκριμένων ειδών λόγω της πανδημίας όπως αναπνευστήρες, αναπνευστικές συσκευές, ιατρικό οξυγόνο θα μπορούσε να υποστηριχθεί με την ένταξή τους στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ ενώ η αποπληρωμή των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) – που επιβαρύνει τους εισαγωγείς και τους διανομείς του εξοπλισμού αυτού – θα μπορούσε να γίνει σε μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες.

  Στην Ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά: «Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε, μεταξύ άλλων, αύξηση της ζήτησης ιατρικού εξοπλισμού και άλλων συσκευών για την υποστήριξη χρονίως πασχόντων από αναπνευστικά και άλλα ζητήματα. Η διαθεσιμότητα των σχετικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε επαρκείς ποσότητες – λόγω της πιθανότητας εκ νέου έξαρσης των περιστατικών στη χώρα μας – περιορίζεται από την έλλειψη ρευστότητας των εταιρειών παρόχων, ως αποτέλεσμα των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων αυτόματης επιστροφής (clawback) καθώς και του αυξημένου κόστους προμήθειας των συσκευών.

  Η αυξημένη ζήτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για χρονίως πάσχοντες θα ήταν δυνατό να καλυφθεί με την ένταξη συγκεκριμένων ειδών (αναπνευστήρες, αναπνευστικές συσκευές, υποστήριξης αναπνοής, συσκευές υπνικής άπνοιας, ιατρικό οξυγόνο) στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ 6% (συσκευών υπαγόμενων στη δασμολογική κλάση 9019 20 00) αν όχι μονίμως, τουλάχιστον για τα έτη 2020 και 2021. Παράλληλα, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των εταιρειών παρόχων με σκοπό την αγορά και διάθεση επαρκών ποσοτήτων τέτοιων συσκευών, θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των ετών 2018 και 2019 σε έως 100 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με στοχευμένες αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκτιμάται ότι μπορούν να διασφαλίσουν την αδιατάρακτη πρόσβαση χρονιών ασθενών σε ποιοτικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα που είναι αναγκαία για την καθημερινή διαβίωσή τους».

  Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι Υπουργοί: «Αν προτίθενται να προβούν την ένταξη συγκεκριμένων ειδών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες, αναπνευστικές συσκευές, υποστήριξης αναπνοής, συσκευές υπνικής άπνοιας, ιατρικό οξυγόνο) στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ 6%,
  – Αν θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αποπληρωμής των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των ετών 2018 και 2019 σε έως 100 άτοκες μηνιαίες δόσεις».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Απορρίμματα στην Ήπειρο; Λίγα και μόνον από Κέρκυρα

  «Παγώνει» το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στην Ήπειρο

  Πρώτη συνεδρίαση για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

  Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ιωαννιτών

  Προχωρά η νέα γέφυρα στην Πλάκα

  Αποφάσεις για έργα άνω των 11.5 εκ. ευρώ έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

  «Λουκέτο» σε ΔΕΥΑ βάζει το υπ. Περιβάλλοντος!

  118 ΔΕΥΑ αναμένεται να κλείσουν πανελλαδικά

  Κονδύλια 118 εκ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού στα σχολεία

  Δύο διατάξεις για την ενίσχυση των σχολείων κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.