Παρασκευή 05.03.2021
More

  Βορίδης: Νέο lockdown αν χρειαστεί

  Πολύ πιθανό το σενάριο να επιβληθεί και νέο, τρίτο, lockdown

  Όχι απλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πιθανό το σενάριο να επιβληθεί και νέο, τρίτο, lockdown. Αυτό τουλάχιστον είπε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

  Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέο lockdown είπε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

  Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου «προσεκτική διαδικασία», που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων.

  Ερωτηθείς για το γεγονός πως ενώ στην Ελλάδα ανοίγουμε την αγορά, σε άλλες χώρες «κλείνουν» ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι «πήραμε μέτρα έγκαιρα κι έχουμε μείωση στην (επιδημιολογική) πίεση, αλλού τα πήρανε καθυστερημένα κι έχουν αύξηση».

  «Ακούμε με προσοχή και τους ειδικούς και τις επαγγελματικές τάξεις… Ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις του απόλυτου καθολικού lockdown που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις, και στην άλλη του “κάντε ό,τι θέλετε απλώς τηρήστε τα μετρά προστασίας”, εμείς προσπαθούμε κάθε φόρα να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

  «Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

  Νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ

  Για το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι «είμαστε αρκετά έτοιμοι να φέρουμε προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο εντός Φεβρουαρίου. Πρέπει  να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες» τόνισε. «Πλαφόν θα μπει» είπε, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσοστό.

  Η ψήφος των αποδήμων

  Στο ζήτημα των εκλογών ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «ο μηχανισμός πάντα είναι σε ετοιμότητα, υπό μία έννοια, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό, αυτό που μας ενδιαφέρει από πλευράς εκλογών είναι η εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή για την ψήφο των αποδήμων».

  Υπάρχουν, συνέχισε, μια σειρά από κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες, όπως να λειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των αποδήμων για να ψηφίσουν, να γίνει ενημερωτική εκστρατεία, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ψηφίσουν και μετά να δούμε πόσα θα είναι τα εκλογικά τμήματα και να φτιάξουμε και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ