Κυριακή 26.05.2024
More

  Βουλή-μη κρατικά ΑΕΙ: Προς 159 «ναι» επί της αρχής το νομοσχέδιο

  Ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα στην ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας.

  Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν σήμερα δυναμικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι πορείες σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές.

  Ένας δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, τραυματίστηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς φέρει τραύματα στο γόνατο και το κεφάλι.

  Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματιστήκαν οκτώ άτομα, τα οποία και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

  Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

  Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ