Δευτέρα 18.10.2021
More

  Υπό εξέταση η δυνατότητα ένταξης του Δήμου Β. Τζουμέρκων στις προβληματικές περιοχές

  Απάντηση έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στον Γ. Αμυρά για την ένταξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στις Προβληματικές Περιοχές Κατηγορίας Α’.

  Το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στην Ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων, Γ.Αμυρά, ο οποίος ζητούσε την ένταξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στις Προβληματικές Περιοχές Κατηγορίας Α’, ώστε να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της περιοχής και να προσελκύσει νέο αίμα, σε ανθρώπους και δραστηριότητες.

  Το υπουργείο επισημαίνει ότι «…λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δημογραφικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του εν λόγω δήμου…η υπηρεσία μας θα μελετήσει τη δυνατότητα ένταξης του Δήμου αυτού στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’, όπως έχουν καθοριστεί στην προαναφερθείσα ΚΥΑ, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στον Δήμο και να δοθούν κίνητρα για τη μόνιμη εγκατάσταση και άλλων πληθυσμιακών ομάδων».

  Ο Γιώργος Αμυράς στην Ερώτησή του επισήμανε ότι πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, με έντονες υψομετρικές διακυμάνσεις και ανεπαρκείς υποδομές πρόσβασης που δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση και διατήρηση ανταγωνιστικών, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Με υψηλό επίπεδο ανεργίας, ιδιαίτερα σε γυναίκες και νέους, ο βουλευτής δήλωνε ότι «Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση και μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού (τοπική αυτοδιοίκηση, υγεία, εκπαίδευση) για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής γιατί η διατήρηση και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την Ήπειρο και οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ