Πέμπτη 30.05.2024
More

  Αναβολή μέχρι νεωτέρας στις εκλογές του ΦοΔΣΑ

  Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που άσκησε αυτεπάγγελτο έλεγχο μετά την ένσταση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή» Ιωάν. Αϊβατίδης, οδήγησε στην αναβολή μέχρι νεωτέρας της εκλογικής διαδικασίας για τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ανατρέποντας το σύνολο της διαδικασίας εκλογής αντιπροσώπων στο δήμο Ιωανννιτών, ενδεχομένως όμως και συνολικά στο σύνολο των δήμων ή όπου τουλάχιστον ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

  Ενώ οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το απόγευμα της Δευτέρας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφαση που εξέδωσε λίγες μόλις ώρες πριν έκρινε πως η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων στο δήμο Ιωαννιτών, καθίσταται άκυρη για παράβαση του νόμου και για το ουσιώδες της διαδικασίας.

  Η ένσταση του κ. Αϊβατίδη επί της απόφασης απορρίφθηκε με το σκεπτικό πως δεν υπάρχει έννομο συμφέρον, όμως στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη άσκησε αυτεπάγγελτο έλεγχο, ακυρώνοντας την απόφαση συνολικά καθώς η μόνη ορθή και σύμφωνη με το γράμμα του νόμου εκλογή ήταν αυτή του κ. Αρλέτου από την αντιπολίτευση.

  Η πλειοψηφία όμως εκτός του κ. Μπέγκα και του κ. Χρυσοστόμου πρότεινε και την κα Καλογιάννη η οποία ανήκει στην αντιπολίτευση και όπως αναφέρει η απόφαση της Αποκεντρωμένης, θα έπρεπε η δική της εκλογή να τεθεί υπόψιν της ψηφοφορίας από το καθολικό Σώμα του συμβουλίου και όχι μόνον από την πλειοψηφία, όπως και έγινε.

  Όπως αναφέρει η απόφαση για την εκλογή των λοιπών εκπροσώπων δηλαδή της πλειοψηφίας, δεν τυγχάνει αναλογικής εφαρμογής επομένως η διαδικασία θα έπρεπε να ισχύσει για το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου και οι τρεις προτεινόμενοι να ψηφιστούν από το σύνολο και όχι από την πλειοψηφία.

  «Κατά τη γραμματική ερμηνεία του νόμου εφόσον η μειοψηφία αναδείξει με εκλογή τον υποψήφιο εκπρόσωπό της, στη συνέχεια το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ψηφίζει για τους λοιπούς εκπροσώπους του Συνδέσμου» αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης.

  Κατόπιν της απόφασης της Αποκεντρωμένης που για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων «πάσχει νομικά» ο Θ. Μπέγκας ως προσκαλών τη συνεδρίαση των αντιπροσώπων ενημέρωσε το σύνολο των αντιπροσώπων, πως η διαδικασία εκλογών στο ΦοΔΣΑ αναβάλλεται και ο δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει σε νέα εκλογή των αντιπροσώπων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ωστόσο πως θα επιμείνει στην ίδια πρόταση, συμπεριλαμβάνοντας και τον κ. Χρυσοστόμου και την κα Καλογιάννη, με την ψηφοφορία όμως να γίνεται επί του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου.

  Απορίες ωστόσο προκαλεί η χρονική στιγμή που εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση που εκκρεμούσε εδώ και δύο μήνες στην Αποκεντρωμένη, που επέλεξε για προφανείς λόγους σκοπιμότητας να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τις εκλογές, και ενώ τις τελευταίες ημέρες γινόταν συζητήσεις στο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες αλλά και τους ενδιαφερόμενους τόσο για τη θέση του προέδρου, όσο και για τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ και κυρίως τη θέση του αντιπροέδρου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ