Παρασκευή 14.06.2024
More

  Έφυγε και ο βραχνάς της ένταξης για τη Δομπόλη

  Στο ΕΣΠΑ με 12,4 εκ. ευρώ εντάχθηκε το έργο μετατροπής του παλιού Πανεπιστημίου σε διοικητικό κέντρο για τις υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών

  Στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης των εργασιών από τον ανάδοχο μπορεί πλέον να προχωρήσει η κατασκευή του διοικητικού κέντρου στο παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη, μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με απόφαση του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αναρτήθηκε στις 28 Μαρτίου. Το έργο της ανακατασκευής του παλιού Πανεπιστημίου εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» με συνολικό προϋπολογισμό 12.486.064,54 ευρώ.

  Όπως αναφέρεται στην πράξη ένταξης, αυτή αφορά στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη».

  «Η πρόταση εξετάζει τα κτίσματα συνολικού εμβαδού περίπου 6.000,00 τ.μ του κτηριακού συγκροτήματος για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πυρήνα που περιλαμβάνει κέντρα διοικητικών λειτουργιών και χώρους ενδιαφέροντος τέχνης και πολιτισμού.

  Το κτηριακό συγκρότημα «Δομπόλη» αποτελεί εμβληματική κτιριακή υποδομή, ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων. Τέλος επισημαίνεται ότι κατά το παρελθόν αποτελούσε τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αργότερα στεγάστηκε στους χώρους αυτούς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στο κτιριακό συγκρότημα στεγάζονται και λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Μεταφορών και η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την ανακατασκευή 6.000,00 τμ κτιριακής υποδομής όπου θα εγκατασταθεί το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών και επιπροσθέτως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Πράξης, όπως αυτή αναρτήθηκε στη diavgeia.

  Οι τεχνικές παρεμβάσεις

  Στο επόμενοι σκέλος της απόφασης γίνεται αναφορά στις τεχνικές παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν στο κτίριο και οι οποίες περιλαμβάνουν τις απαραίτητες εργασίες λειτουργικής ανακαίνισης για τη σχεδιαζόμενη σύμφωνα με τη μελέτη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

  Ειδικότερα προβλέπεται:

  1. Ενίσχυση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου και εναρμόνιση τους ισχύοντες κανονισμούς (αντισεισμικός, οπλισμένου σκυροδέματος).

  2. Προσαρμογή του κτιρίου στις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας, Κτίριων.

  3. Πλήρης ανακατασκευή όλων των ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων του κτιρίου.

  4. Εγκατάσταση 2 νέων ανελκυστήρων.

  5. Εγκατάσταση Κλιματιστικών Μονάδων και Αερόψυκτων Αντλιών Θερμότητας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ