Παρασκευή 22.11.2024
More

    Με το μπλε χρώμα της ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

    Με το μπλε χρώμα «φωτίστηκε» το δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων το απόγευμα της Τρίτης σε μία δράση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον Αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων στην κοινωνία.

    Μια τέτοια δράση ενημέρωσης έγινε την Τρίτη το απόγευμα, στα Γιάννενα από το τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συνδρομή του δήμου Ιωαννιτών.

    Πρόκειται για μια δράση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Light it up Blue» όπου εκατοντάδες κτίρια και ιστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο φωτίζονται με μπλε χρώμα. Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια για να σταματήσουν οι διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αυτισμό, μια αναπτυξιακή διαταραχή που αφορά όλο και περισσότερο πληθυσμό.

    Δηλώσεις στα τοπικά μέσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό κυρίως όμως για τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν και όσους είναι στο φάσμα του αυτισμού και τους φροντιστές τους έκαναν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Σοφία Μαρκούλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΣΤΙΑ Χρ. Θέμος και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρ. Τσολάκη

    Στην δράση παρούσα ήταν η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών και πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη Λούλα Βέρμπη, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη και την πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Μαρία Σκανδάλη.

    Η κα Βέρμπη μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Η Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό, αναδεικνύει τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας που βρίσκονται δίπλα μας. Κάθε διαφορετικότητα πρέπει να βρίσκει ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας κι αυτό πρέπει να αποτελεί ευθύνη και φροντίδα όλων μας. Συγκεκριμένα από την πλευρά των φορέων αναπηρίας διεκδίκηση και ανάδειξη των θεμάτων όλων των ομάδων με απόκλιση και από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οργάνωση δράσεων συμπερίληψης και καλέσματος και δημιουργία δομών».

    Στην ανάγκη ύπαρξης δομών κυρίως για ενήλικες με αυτισμό επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων και με άλλους φορείς Αναπηρίας και η Μαρία Σκανδάλη, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου και Β. Ιονίων Νήσων.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡOΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ