Τρίτη 16.08.2022
More

  Ανακύκλωση και δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών

  Γράφουν οι: Βασ. Ζωγράφος, Ευ. Πήχας

  Το Σάββατο 22-05-2021 ο Δήμος Ιωαννιτών με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ποιότητας Ζωής κ. Ευάγγελου Πήχα, οργάνωσε την πρώτη από μία σειρά ενημερωτικές δράσεις των συνδημοτών μας για την ανακύκλωση.

  Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κος Πήχας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Βασίλειος Ζωγράφος, μέλη της τοπικής Κοινότητας Ιωαννίνων, συμπολίτες μας και μαθητές σχολείων της πόλης μας.

  Η προσπάθεια βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Μοιράστηκαν σακούλες ανακύκλωσης, έντυπο  ενημερωτικό υλικό και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για το ζήτημα αυτό με συνδημότες μας σε διαφορετικά σημεία των Ιωαννίνων. Η δράση αυτή θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα.

  Το βασικό ερώτημα που τίθεται επικεντρώνεται στο «αν η ανακύκλωση είναι απλά μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων».

  Η απάντηση είναι απλή. Η ανακύκλωση αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα «περιβαλλοντικό έσοδο» για όλους μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών. Παράλληλα το οικονομικό έσοδο για τον Δήμο, όσο αυξάνεται η ανακύκλωση, μεγεθύνεται και μεταφέρεται στους δημότες με αντίστοιχη μείωση των τελών καθαριότητας.

  Η προσπάθεια στηρίζεται στην συγκέντρωση και τον διαχωρισμό των υλικών που μπορούν σύντομα και εύκολα να “αναγεννηθούν” (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, έλαια, κ.λ.π), από την πόλη, τις κατοικίες, τις μονάδες παραγωγής, τα καταστήματα και από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Στην συνέχεια πρέπει να μεταφέρονται στα ειδικά σημεία περισυλλογής τους και να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους.

  Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για την ολοκληρωμένη ανακύκλωση στα όρια του Δήμου που στηρίζεται σε μία σειρά παρεμβάσεις. Εκτός των υφιστάμενων ως σήμερα δομών (μπλε κάδοι) και τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό του συστήματος  (κυρίως με οχήματα), οι άξονες που στηρίζεται η προσπάθεια αυτή, στα πλαίσια του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου, είναι οι εξής:

  • Την εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων, μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και σύντομα θα εγκατασταθούν οι ειδικοί κάδοι σταδιακά σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου.

  • Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ήπειρος” του έργου διαχείρισης των βιοαποβλήτων του Δήμου με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (κάδοι και ειδικά απορριμματοφόρα). Η προσπάθεια στηρίζεται στην διαλογή των βιοαπόβλητων στην πηγή τους μέσω οικιακής κομποστοποίησης σε ειδικούς κάδους και την αποκομιδή τους με δίκτυο καφέ κάδων.

  • Την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” για την χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Γωνιές Ανακύκλωσης στον Δήμο Ιωαννιτών» την χωροθέτηση των οποίων ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι γωνιές ανακύκλωσης θα δημιουργηθούν στα όρια του Δήμου και θα έχουν σύστημα πολλαπλών κάδων απόρριψης ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλής ποιότητας ανακύκλωση που προϋποθέτει τον αρχικό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών. Η προσπάθεια αυτή σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη λειτουργία του μεγάλου πράσινου σημείου διαμορφώνει νέες συνθήκες για την ανακύκλωση στον Δήμο μας. Στο πράσινο σημείο του Δήμου και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ανακύκλωσης θα μπορούν οι δημότες να διοχετεύουν ογκώδη και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά που δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο  δίκτυο των κάδων.

  • Την διαμόρφωση καλύτερης στρατηγικής στην συγκέντρωση και διαχείριση ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού υλικού, σε συνεργασία με το εργοτάξιο του Δήμου.

  Παράλληλα με τις προαναφερόμενες οργανωμένες και συγκροτημένες δράσεις του Δήμου, απαιτείται  μια συνεχής προσπάθεια πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης όλων των δημοτών  για την  ανακύκλωση. Η διαδικτυακή πλατφόρμα Follow Green (followgreen.gr/Ioannina) συνδέει τον Δήμο με τους πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα εκπαιδεύει και ενημερώνει τους πολίτες  γύρω από θέματα ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας.

  Καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία των δράσεων ανακύκλωσης , σε κάθε μορφή και σε όλα τα στάδιά της, είναι η συμβολή των νέων. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων ενημερώνονται συνεχώς για τα θέματα ανακύκλωσης και αποτελούν την βασική παράμετρο για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η μεγαλύτερη ανακύκλωση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση τελών για τον Δημότη.

   

  Ο Βασίλειος Ζωγράφος είναι Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών και ο Ευάγγελος Πήχας Αντιδήμαρχος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ποιότητας Ζωής

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ