Δύο βιβλία για το θέμα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και των συνεπειών της. Το διεθνώς αναγνωρισμένο μυθιστόρημα “Πατρίδα” του Φ. Αραμπούρου, για την τρομοκρατία της ΕΤΑ, περιγράφει ενδελεχώς τις βαριές συνέπειες που έχουν οι εκτελέσεις στις οικογένειες των θυμάτων και την κοινωνία, αλλά και στις οικογένειες των τρομοκρατών, δίνει, όμως πολύ χώρο και στο ζήτημα του διασκορπισμού των φυλακισμένων μακριά από τους οικείους τους και τις συνθήκες πολύχρονης απομόνωσης στις φυλακές.
Από την άλλη και ο παγκόσμια αναγνωρισμένος Μπ. Σλινκ («Διαβάζοντας τη Χάνα) στο “Σαββατοκύριακο” αναλύει τις επιπτώσεις της σκληρής φυλάκισης στους τρομοκράτες που αποφυλακίζονται και προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.
Και τα δύο λογοτεχνικά παραδείγματα εκφράζουν κοινωνίες που βρίσκονται σε φάση στοχασμού και αναστοχασμού για τον φαινόμενο της τρομοκρατίας στη Δύση με κίνητρο και στόχο να εμποδίσουν νέα φαινόμενα ένοπλης δράσης, αλλά και να κατανοήσουν τους όρους μέσα από τους οποίους παράγεται η ένοπλη βία σε συνθήκες δημοκρατίας.
Ας ρίχνουμε μια ματιά και στο τι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να κατανοούμε την ιστορικότητα των γεγονότων και να μην καταφεύγουμε μόνο σε κομματικούς διχασμούς και συγκρούσεις στο πολιτικό επίπεδο.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ