Κυριακή 08.09.2024
More

    Αποχρώσεις – Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία

    Είναι αλήθεια ότι τα μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα όπως και η περίοδος στενής επιτήρησης.  Στα μνημόνια μπήκαμε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, βγήκαμε επί κυβέρνησης Τσίπρα και δώσαμε τέλος με την επιτήρηση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτά είναι γεγονότα, και προφανώς υπάρχουν και άλλα γεγονότα πολλά και ακόμα περισσότερες ερμηνείες που δεν είναι της ώρας να τς (ξανα)συζητήσουμε.

    Ειπώθηκε κατά κόρον και είναι σωστό, ότι δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί γιατί οι προβλέψεις των μνημονίων, όπως πχ για το Ασφαλιστικό, φτάνουν ως και το 2060 για να μην αναφερθούμε και στη διαδικασία αποπληρωμής των δανείων και του χρέους.

    Το θέμα όμως δεν είναι τεχνικό, δεν είναι δηλαδή ότι οι πολίτες δεν έχουν επαρκή γνώση των τεχνικών λεπτομερειών των συμφωνιών της χώρας. Πόρους για να ζήσουν καλά δεν έχουν οι Έλληνες από το 2008-2009 και μετά. Και καταλαβαίνουν μια χαρά ότι «δημοσιονομικός χώρος» σημαίνει και το κατά πόσον υπάρχει επαρκής δημόσιος χώρος για πόρους και επενδύσεις, από πού θα πληρώνονται οι μισθοί ή τα έργα.

    Κι επίσης δεν τίθεται κανένα θέμα με τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, η οποία ποτέ δεν κινδύνευσε, ούτε το καλοκαίρι του 2015, ούτε όταν δονούσε τις πλατείες του ‘81 το σύνθημα «έξω από την ΕΟΚ και  το ΝΑΤΟ», ούτε ποτέ. Μία τέτοια κινδυνολογία αναπτύσσεται μόνο όταν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της πολιτικής εξουσίας χάνει τις εκλογές ή φοβάται ότι θα τις χάσει. Κάτι σαν «μπαμπούλας».

    Με ή χωρίς μνημόνια, τυπικά και ουσιαστικά, σίγουρα εντός της ΕΕ- όσο τουλάχιστον αυτήν θα υπάρχει γιατί υπάρχουν πια προηγμένες χώρες που δεν τη θέλουν, όπως έδειξε η Μ. Βρετανία-, το ερώτημα ίσως που στέκει και πρέπει να απαντηθεί είναι: Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και συνολικά στην ΕΕ οι πόροι και οι σχεδιασμοί ώστε να επιτευχθεί και σε λογικό χρονικό διάστημα η κοινωνική ευημερία και οι πολίτες να νιώθουν ότι μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους της ζωής τους;

    Ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα και σύντομα θα καταλάβουμε το μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Σήμερα που τα «χρυσά 30 χρόνια» της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, μοιάζουν αρχαιολογικό εύρημα.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ