Τετάρτη 24.04.2024
More

    Αποχρώσεις- Πώς δικαιολογούνται οι αλλαγές στη θητεία

    Περί στρατού, δύο πράγματα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ότι εξετάζονται: Η αύξηση της θητείας και η υποχρεωτική στράτευση στα 18. Είναι τόσο παλιές αυτές οι προτάσεις, που αναρωτιέσαι τι συζητάνε στα κυβερνητικά επιτελεία. Γιατί όχι μόνο τίποτα νέο δεν φέρνουν, αλλά δεν έχουν καν ένα στοιχείο οράματος, έμπνευσης. Εκτός αν δεν μας τα έχουν παρουσιάσει ακόμα.

    Γιατί οι κυβερνήσεις που μείωσαν τη θητεία στα σημερινά όρια που έχουν γίνει κοινωνικά ευρέως αποδεκτά, είχαν και αυτές τις αναλύσεις τους, που δεν βλέπουμε να μπαίνουν ισοβαρώς στο τραπέζι σήμερα. Γιατί το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το σε τι χρειάζεται ένας κληρωτός μετά το διάστημα της εκπαίδευσής του. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ίσως ότι χρειάζονται κι άλλες περίοδοι εκπαίδευσης μετά το τέλος της θητείας (νέα όπλα, νέες ανάγκες κλπ), αλλά όταν κάποιος στρατιώτης μάθει όσα είναι να μάθει, γιατί πρέπει να μένει σε ένα στρατόπεδο; Τις εξειδικευμένες εργασίες τις επιτελούν άλλωστε επαγγελματίες, καταξιωμένοι στα μάτια της κοινής γνώμης και χωρίς κανείς να έχει αμφισβητήσει το έργο τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και πλούσιο αριθμό προσλήψεων μάλιστα ακριβώς επαγγελματικού προσωπικού.

    Μπορεί να αλλάξει κάτι με τη θητεία, μόνο αν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι αλλάζει και η φύση του στρατού μας, ότι έχει τα χαρακτηριστικά εγρήγορσης που έχει ο στρατός του Ισραήλ για παράδειγμα ή η κατάσταση μετά την εισβολή και την παράνομη κατοχή εδάφους από τους Τούρκους στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα πάντως ούτε αυτή η κυβέρνηση δέχεται ότι έχουμε παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτές τις χώρες. Κατά συνέπεια και μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει για τις σκέψεις της, δεν βλέπουμε να χρειάζεται καμία αλλαγή στη θητεία.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ