Σάββατο 24.07.2021
More

  Αποχρώσεις- Ο Δήμος πρέπει να αποφασίσει τη διαδικασία για την πλατεία

  Επανερχόμαστε στο θέμα της πλατείας αφού επανήλθε η δημοτική αρχή και άνοιξε ξανά τη συζήτηση. Ανταποκρινόμενος με έναν θετικό τρόπο στην πρόταση της Τ. Καλογιάννη, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα διαμορφώσει σύντομα την άποψή της και θα έχει και μία ακόμα συνάντηση με τη μελετητική ομάδα. Δεν έδωσε – και σωστά- απόλυτη απάντηση σε ερωτήματα όπως ποιος εκφράζει την πλειοψηφία όταν κρίνονται τέτοια ζητήματα και ποιος κρίνει τις προτάσεις: ο ειδικός, ο πολίτης και πώς.

  Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή λαμβάνονται και αποφάσεις και αυτό είναι μέσα στις αρμοδιότητες ενός Δήμου.

  Στο δημοτικό συμβούλιο το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει συζητείται το θέμα, το όρισε ο Θωμάς Μπέγκας επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος, όταν επί των ημερών του, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μία διαδικασία που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και έδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα δεδομένα σε αυτή τη συζήτηση.

  Τι σημαίνει αυτό κατά τη γνώμη μας; Ότι για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι μονόδρομος ή να αποδεχτεί τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού με τις πιθανές προτάσεις του ή να τα απορρίψει- κι άραγε με ποια διαδικασία;- και να προκηρύξει έναν νέο διαγωνισμό.

  Στο επίπεδο της συζήτησης, αν επιστρέψει το ερώτημα για ενοποίηση χώρων της πλατείας πχ με το Ρολόι, το τι θα γίνει με την κυκλοφοριακή μελέτη, ειδικά αν διακοπεί η κυκλοφορία μπροστά από την Περιφέρεια ή πώς θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και πώς θα συνδυαστεί το προαύλιο της περιφέρειας, αυτά όλα και πολλά ακόμα που τίθενται είναι θέματα που έχουν λύσεις και δεν επηρεάζουν το κεντρικό ζήτημα είναι το πώς και γιατί της ανάπλασης της πλατείας.

  Όσο για το χρώμα της πλατείας που σε κάποιους μοιάζει πολύ μαύρο στα σχέδια, θυμίζουμε ότι πολλοί αντιδρούσαν και για το κονίαμα ή το «άσπρο» των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και έπεσαν τελείως έξω- η αναστήλωση είναι ένα εξαιρετικό έργο διεθνώς αναγνωρισμένο που το χαίρεται ήδη ο κόσμος.

  Το κρίσιμο για την πλατεία είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το έργο. Γιατί οι υποκειμενικές απόψεις- όλοι στην Ελλάδα έχουμε μία άποψη για κάθε τι που δεν ξέρουμε- μπορεί να είναι άπειρες, αλλά η διαδικασία μία. Και αυτή τη διαδικασία στη λήψη της απόφασης πρέπει να αποφασίσει ο Δήμος καταρχάς, αν θέλει να έχει και περιεχόμενο. Δεν έρχεται πάντως εν κενώ, ούτε βρήκε άδεια συρτάρια, αντίθετα υπάρχει βάση συζήτησης.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ