Κυριακή 29.05.2022
More

  Σεμινάριο για τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά στο Δήμο Ζίτσας

  Πρόγραμμα κατάρτισης για την ανάπτυξη του κλάδου των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών ξεκινά στο Δήμο Ζίτσας με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων

  Το ενδιαφέρον της για τη στήριξη και ενίσχυση της καλλιέργειας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών αποδεικνύει έμπρακτα η Δημοτική Αρχή Ζίτσας με συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες.

  Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, με τον Δ/ντη του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, Αργύριο Κύρκο, παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου, Κατερίνας Μπαλάφα, υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας για την έναρξη του σεμιναρίου κατάρτισης που θα υλοποιηθεί από την ερχόμενη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου με στόχο την εξειδίκευση στην καλλιέργεια και διάθεση αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

  Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει την τελευταία πενταετία η Δημοτική Αρχή Ζίτσας με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως νέων αγροτών, να ασχοληθούν με την παραγωγή των αρωματικών –φαρμακευτικών φυτών καθώς αποτελεί ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα με δυναμική.

  «Σημαντική» χαρακτήρισε, τη συνεργασία με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε, «ως Δήμος έχουμε ξανασυνεργαστεί με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων γνωρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι επιτυχημένα καθώς προετοιμάζουν ανθρώπους για την επαγγελματική τους καταξίωση και σταδιοδρομία στο αύριο. Με το σεμινάριο κατάρτισης που ανακοινώνουμε σήμερα προσθέτουμε ακόμη ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την ενίσχυση όσων ασχολούνται με την καλλιέργεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών».

  Ο Δήμος Ζίτσας από τον περασμένο Ιούλιο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε στον «Σύλλογο παραγωγών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών Ηπείρου» δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στην Κοινότητα Καρίτσας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως έδρα του.

  Ταυτόχρονα με έγγραφό του, ο κ. Πλιάκος ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου  να συμπεριληφθεί στου Δήμους όπου στα όριά του μπορεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αποστακτήριο αιθέριων, ελαίων.

  «Είμαστε από τους Δήμους που το δικαιούμαστε και θα συνδράμουμε στη δημιουργία και λειτουργία του, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας καθώς όπως εξήγησε « όλα αυτά τα χρόνια η περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως νέων αγροτών, οι οποίοι προχώρησαν στην καλλιέργεια αρωματικών –φαρμακευτικών φυτών σε εκατοντάδες  στρέμματα είτε δημοτικών, είτε ιδιωτικών εκτάσεων.»

  Στα προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΚ ΟΑΕΔ που σχεδιάζει σε συνεργασία με τους Δήμους Ζίτσας, Ιωαννίνων και Κοζάνης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Δ/ντη του KEK, Αργύριος Κύρκος προαναγγέλλοντας  την έναρξη και δεύτερου προγράμματος από τον Ιανουάριο στο Δήμο Ζίτσας υπογραμμίζοντας  ταυτόχρονα πως τα τμήματα είναι ολιγομελή (15 ατόμων) εξαιτίας των μέτρων για τον COVID-19.

  Από την πλευρά της η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα επεσήμανε πως «για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο Δήμο Ζίτσας ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης που αφορά την καλλιέργεια, συλλογή, επεξεργασία μεταποίηση, τυποποίηση, και προώθηση των προϊόντων. Ελπίζουμε, κατέληξε, πως με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε διέξοδο σε νέους ανθρώπους που είτε θέλουν να έχουν ένα βασικό εισόδημα από  την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο τομέα είτε συμπληρωματικό.»

  Επισημαίνεται, πως το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών» που ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις πέντε το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα είναι διάρκειας 295 ωρών και οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν πιστοποίηση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ