Έχει γίνει πια μοτίβο επαναλαμβανόμενο η αποκάλυψη υποθέσεων με τηλεφωνικές απάτες. Συνήθως ηλικιωμένοι όσοι υποκύπτουν σε ένα καλογραμμένο σενάριο απάτης που περιλαμβάνει διάφορα στάδια μέχρι να πειστεί ο άνθρωπος ότι πρέπει να δώσει ό,τι χρήματα έχει στο σπίτι του για να σώσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
Οι συνεχείς συλλήψεις από την Αστυνομία δεν δείχνουν σε πρώτη φάση να οδηγούν σε και μία τάση μείωσης του φαινομένου αν και θα πρέπει κάποιος να συνεκτιμήσει τα στοιχεία σε ετήσια βάση για να έχει ασφαλή συμπεράσματα.
Ακούγονται πάντως συχνότερα και περιπτώσεις που τα ίδια τα θύματα αρχικά της απάτης αντιδρούν και οδηγούν σε σύλληψη τους απατεώνες. Κάτι που σημαίνει ότι η ενημέρωση πιάνει τόπο.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτού του τύπου οι απάτες, δεν στήνονται στο πόδι αλλά έχουν πίσω τους προμελέτη. Η βάση πάντως είναι απλή. Φέρνουν σε απελπισία και μεγάλη ανασφάλεια τον άνθρωπο ώστε να νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή και τον κάνουν να πιστεύει ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Αν το δούμε από την εντελώς ανάποδη πλευρά, είναι κάπως αισιόδοξο ότι οι άνθρωποι, οι γονείς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και την περιουσία τους για να σώσουν το παιδί τους. Μόνο που δεν υπάρχουν ανάμεσα οι δεσμοί εμπιστοσύνης. Οι άγγελοι των κακών ειδήσεων στο τηλέφωνο απλώς θέλουν να πάρουν τα λεφτά σου.
Θα πεις ότι πάντα έτσι ήταν οι απάτες. Απλές στον σχεδιασμό, από ανθρώπους που γνωρίζουν να χειρίζονται άλλους ανθρώπους και με βάση πάντα τον φόβο που σπέρνουν.
Κάτι που ίσως να είναι καινούργιο είναι αυτή η χρήση του τηλεφώνου και η εξ αποστάσεως λειτουργία. Πολύς κόσμος είναι μέσα στο σπίτι, έχει μικρό περίγυρο και έχει χάσει ίσως και τις κοινωνικές δεξιότητες της συνάντησης και της εμπιστοσύνης προς τον άλλο. Οπότε μπορεί να γίνεται ακόμα πιο ευάλωτος.
Χρειάζεται συνεπώς και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα αλλά και η καλή επικοινωνία όλων μας ώστε να μπει ένα τείχος προς τις απάτες.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ