ΑΔΗΛΩΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Αδήλωτα εκατομμύρια, λόγω μη υποβολής ή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες, καθώς και «λευκές» δηλώσεις εντόπισε η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Το συνολικό ποσό της αποκρυβείσας περιουσίας την περίοδο 2021-2022 προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Αρχής, στις ανακριβείς δηλώσεις δηλώθηκαν χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά, με το αποκρυβέν ποσό να υπερβαίνει συνολικά τα 1,5 εκατ. ευρώ. Στις περιπτώσεις των κενών («λευκών») δηλώσεων, η αποκρυβείσα περιουσία ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις σημαντικότερες περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης, η συνολική αξία της αποκρυβείσας περιουσίας υπερέβη τα 1,8 εκατ. ευρώ.
Έχουν σχηματιστεί ξεχωριστές δικογραφίες, οι οποίες θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για περαιτέρω έρευνα. Το πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής θα διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να καταλογιστούν τα αποκρυβέντα ποσά.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στα 20 λεπτά το λίτρο θα φτάσει η συνολική ελάφρυνση στο diesel κίνησης, ένα μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πίεση στις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου κίνησης που επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνεται η επιδότηση στο δίκτυο για το πετρέλαιο κίνησης σε 15 λεπτά (12 λεπτά πλέον ΦΠΑ), από 10 λεπτά (8 λεπτά πλέον ΦΠΑ) προηγουμένως, για την περίοδο από 1 έως 15
Οκτωβρίου 2026.
Το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης το επόμενο δεκαπενθήμερο εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ. Τα διυλιστήρια προβαίνουν στις δικές τους προσφορές.
Την ίδια ώρα, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας των διεθνών τιμών, σε συνδυασμό με την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε η ανακοίνωση του ύψους της επιδότησης για το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ έως τις 14 Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις τόσο για τα καύσιμα κίνησης, όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κρατηθεί κάτω από 1,75, ενώ περισσότερα θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της διάθεσης από τα πρατήρια, στα μέσα Οκτωβρίου.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΝΟΨΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, αναφέρθηκε στην απόφαση των G7 για την απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης πετρελαίου, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, χαιρετίζοντας την απόφαση και κάνοντας λόγο για έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα» όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας.
Όπως εξήγησε, η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση και επειδή υπήρξε «σαφής δέσμευση για
την αντίθεση σε απαγορεύσεις εξαγωγών, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη περιορισμένη προσφορά. Η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από απότομες αυξήσεις των τιμών παραμένει προτεραιότητά μας», πρόσθεσε.
Η ίδια, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της απόφασης για απελευθέρωση των αποθεμάτων, στην
αγορά πετρελαίου και στις τιμές της ενέργειας. Όπως είπε, «ήταν ένα αναγκαίο και θετικό βήμα προς τα εμπρός και έχουμε εμπιστοσύνη ότι η απόφαση που ελήφθη και οι επακόλουθες ενέργειες στις οποίες αναφερθήκατε θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου και στις τιμές του πετρελαίου για τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» 6-10-2026








