Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της έρευνας της aboutpeople για το έγκριτο News 24/7, για τα κριτήρια της ψήφου των πολιτών που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής (ολόκληρη την έρευνα μπορεί κανείς να την αναζητήσει στην ενημερωτική ιστοσελίδα).
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του κόμματος.
Ζητήθηκε από τους πολίτες να επιλέξουν τρεις λόγους από μια λίστα με 15 επιλογές που τους οδήγησε στην τελική επιλογή τους.
Η καλύτερη λειτουργία του κράτους ( 31,9%) ήρθε στην πρώτη θέση, η Οικονομία με 28,4% στη δεύτερη και τα εθνικά θέματα στην τρίτη με 24,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν οι υποκλοπές και η τραγωδία των Τεμπών.
Ενδιαφέρον έχει και ότι το 49,1% δήλωσε ότι έκανε την επιλογή του λιγότερου κακού κόμματος, ενώ το 48,2% έκανε θετική επιλογή, με το κόμμα που θεωρούσε το καλύτερο.
Η ιεράρχη αυτή των λόγων που οδήγησαν έστω αυτούς τους πολίτες του δείγματος να επιλέξουν και να ψηφίσουν το κόμμα που επέλεξαν, δείχνει μία τάση. Μία τάση προς την ανάδειξη των ισχυρών διακυβευμάτων μέσα στην κοινωνία που έχουν και μία διαχρονική σημασία.
Αυτές τις τάσεις τις δείχνουν οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις και ας αρνούνται κάποιοι να τις μελετήσουν. Άλλωστε το ζητούμενο σε μία έρευνα δεν είναι πάντα η πρόθεση ψήφου ή ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αλλά και τα πολλά ακόμα ερωτήματα που περιέχονται στην προσπάθεια διερεύνησης των κοινωνικών τάσεων.
Και εμπειρικά μιλώντας πια, οι περισσότεροι από εμάς, συζητάμε επί χρόνια τι γίνεται με την οικονομία, πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το κράτος ενώ έχουμε πάντα και την ανησυχία για το τι γίνεται με την Τουρκία.
Οπότε θα ήταν και λογικό για τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές να επικεντρωθούν σε αυτά τα θέματα και να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους. Αλλά το αποτέλεσμα δείχνει ότι είτε δεν το έκαναν όλα τα κόμματα ή δεν μπόρεσαν να δείξουν επαρκώς τις θέσεις τους.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ