Παρασκευή 07.05.2021
More

  Ξενία, το δεύτερο γεφύρι της Άρτας

  45 μαστόροι και 60 μαθητάδες, ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν

  Όλοι στο Δημοτικό έχουμε διαβάσει τους στίχους του γεφυριού της Άρτας που αναφέρεται στον μύθο του Πρωτομάστορα που έριξε την γυναίκα του στο ποτάμι για να στεριώσει το γεφύρι.

  Εν έτει 2020 η φτωχή Άρτα βιώνει άλλη μια φορά τον μύθο του γεφυριού που σε αυτή την περίπτωση αφορά το Ξενία της που βρίσκεται μέσα στο καλά διατηρημένο Βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα.

  Το Ξενία της Άρτας αποτέλεσε το τοπόσημο της πόλης για 34 χρόνια, όσο δηλαδή λειτούργησε το ξενοδοχείο. Στο Ξενία της Άρτας, έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα, βραβευμένου με βραβείο Europa Nostra έχουν φιλοξενηθεί Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και κάθε σημαντική προσωπικότητα που πέρασε από την Άρτα.

  Το Ξενία της Άρτας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του μοντερνισμού της δεκαετίας του ΄60 και αποτελεί ένα σημαντικό έργο αυτής της τεχνοτροπίας. Ο Διονύσης Ζήβας συνεργάστηκε με τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη στην δημιουργία αυτών των διαμαντιών που έφτιαξε ο ΕΟΤ την δεκαετία του ΄60.

  Το 2013 σε συνεργασία του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλου Στασινού πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αρταίων. Σε αυτά τα 20 χρόνια η αρχαιολογία φρόντισε να κλείσει την είσοδο του κάστρου αφήνοντας έξω τους Αρτινούς από το ωραιότερο σημείο της πόλης τους. Το 2016 ο Δήμος Αρταίων κατέθεσε πρόταση στο ΚΑΣ για την επαναλειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείο φυσικά με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Το ΚΑΣ το 2016 είχε απορρίψει την επένδυση στο Ελληνικό και τα ξενοδοχεία στην Κασσιώπη της Κέρκυρας και στο γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου.

  Σήμερα βέβαια το ΚΑΣ του 2020 ανέτρεψε αυτές τις αποφάσεις του 2016 και οι εμβληματικές επενδύσεις προχωράνε. Η μόνη επένδυση που δεν προχωράει είναι στο Ξενία της Άρτας γιατί ο Δήμος αναγκάστηκε να τροποποιήσει την πρότασή του από ξενοδοχείο σε πολιτιστικό κέντρο.

  Η Άρτα όμως έχει ένα ξενοδοχείο στο ιστορικό της κέντρο της δεκαετίας του ’70 και τα διπλανά Ιωάννινα 70 ξενοδοχεία μέσα στην πόλη. Όσοι έχετε μείνει σε ξενώνες μέσα στα κάστρα της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, των Ιωαννίνων και του Ναυπλίου θα απορείτε γιατί μόνο στην Άρτα από όλη την Ελλάδα που αποτελεί ίσως και την φτωχότερη πόλη της, απαγορεύονται οι επενδύσεις λόγω της αρχαιολογίας.

  Εντός της εβδομάδας θα κριθεί τελικά αν η Άρτα θα έχει πάλι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο ιστορικό της κέντρο ή ένα ακόμα κουφάρι που δεν θα μπορεί να συντηρήσει. Ευχόμαστε να επικρατήσει η κοινή λογική και το ΚΑΣ να αποφασίσει την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Ξενία που αποτελούσε το τοπόσημο- κόσμημα της πόλης για 34 χρόνια.

  Στάθης Μπαρτζώκας Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ