Πέμπτη 13.06.2024
More

  Περιθώριο συνεργασίας σε προγραμματική βάση

  Ο Κων. Γάτσιος μιλά στην εφημερίδα «Ελευθερία» για το ΠΑΣΟΚ, την προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες, ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» και δηλώνει βέβαιος, ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε κεντρική θέση

  «Κλέβοντας» λίγο από τον πολύτιμο – για κάθε υποψήφιο – χρόνο ενόψει των εκλογών, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κων. Γάτσιος, παραχώρησε συνέντευξη στην «Ε» για τα μεγάλα επίδικα της εκλογικής μάχης της 21ης Μαΐου, για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και για την προσωπική του προσπάθεια, συμμετέχοντας για δεύτερη φορά ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων.

  Κύριε Γάτσιε, πλησιάζουμε πλέον στην εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου και θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν εισπράττετε στις περιοδείες και επαφές με τους πολίτες σε όλο το Νομό, το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τις εκλογές και το αποτέλεσμά της ή εάν υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα απογοήτευσης που εκφράζεται μέσω της διαπίστωσης, ότι «όλοι ίδιοι είναι».

  Πρόκειται για ένα κάπως οξύμωρο ερώτημα διότι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι «όλοι είμαστε ίδιοι» προφανώς δεν προσέρχονται να ακούσουν κανέναν από τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων. Έρχονται κυρίως εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν το αντίθετο, ότι δηλαδή «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», και οι οποίοι προσπαθούν να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Λογικά, αυτούς είναι που συναντώ στις περιοδείες μου. Σαφέστατα, μεταξύ αυτών υπάρχουν δύσπιστοι και απογοητευμένοι, τόσο γιατί η Νέα Δημοκρατία διέψευσε τις προσδοκίες τους, όσο γιατί αυτό είχε κάνει νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο, λοιπόν, που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει να πείσουμε αυτούς τους δύσπιστους και απογοητευμένους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό είναι και η προσωπική μου προσπάθεια. Με το προσωπικό μου παράδειγμα θέλω να πείσω ακόμα και τον πιο απογοητευμένο και απαισιόδοξο πολίτη ότι με πατριωτική κινητοποίηση και πολιτική ενεργοποίηση όλων μας η ζωή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ενώ, αντιθέτως, η άποψη «όλοι ίδιοι είναι» οδηγεί στην απραξία και στην μη ενεργοποίηση των πολιτών και ότι, ως εκ τούτου, συνιστά μία συντηρητική προσέγγιση. Γι’ αυτό άλλωστε προωθείται από συντηρητικούς κύκλους που δε θέλουν τους πολίτες στο προσκήνιο, ενεργούς και δραστήριους, αλλά αδρανείς, παραιτημένους από κάθε προσπάθεια, χωρίς όνειρα και χωρίς ελπίδα.

  Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο στόχος ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού, ώστε να είναι απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων μπορεί να επιτευχθεί;

  Δεν μου αρέσει να μιλώ για ποσοστά και θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση περί ποσοστών δεν έχει και πολύ νόημα. Οι πολίτες με την ψήφο τους στις 21 Μαΐου θα καθορίσουν και τα ποσοστά και τον ρόλο που αυτοί επιθυμούν να αναλάβει το κάθε κόμμα. Πέρα, όμως, και πάνω από τα ποσοστά, εκείνο που πιστεύω εγώ και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι είναι πως μετά από μία ιστορική καμπή την οποία διήλθε και η οποία οφείλεται στη μεγάλη πολιτική αδικία να θεωρηθεί ένοχο για κάτι για το οποίο δεν ήταν καθόλου υπεύθυνο, δηλαδή την κρίση και τα Μνημόνια, το ΠΑΣΟΚ τώρα εισέρχεται στην διαδικασία της επανόδου του στην κεντρική θέση της πολιτικής σκηνής. Αυτό είναι που αναπόδραστα πρόκειται να συμβεί και όσο πιο γρήγορα συμβεί τόσο καλύτερο για τη χώρα.

  Γιατί όμως να ψηφίσει κάποιος το ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας είτε με τη Ν.Δ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σαν να λέει ο κ. Ανδρουλάκης, ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να εκλεγεί μία ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, αντί να προκύψει μία κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία το ΠΑΣΟΚ να είναι εταίρος.

  Δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει εξηγήσει ότι είναι υπέρ της συνεργασίας, αυτό όμως δεν σημαίνει συνεργασία με τον οποιονδήποτε και στη βάση μίας οποιασδήποτε πολιτικής. Είμαστε, αντιθέτως, υπέρ των συνεργασιών πάνω σε μία προγραμματική βάση, δηλαδή με συμφωνημένους στόχους μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων. Η θέση μας –πρώτα συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο και μετά συμφωνία για υπουργούς και πρωθυπουργό– είναι κρυστάλλινη και διαχρονικά σταθερή. Για αυτόν τον λόγο νομίζω ότι θα πρέπει να το ψηφίσουν οι πολίτες: διότι προτείνει κάτι που στηρίζεται σε αρχές, που στηρίζεται σε λογική και η πρότασή του είναι η  μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο σε  περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

  Αν αυτό το ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν έρθει τελικά, θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

  Πιστεύω ακράδαντα πως θα έρθει. Και πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό το οποίο θα δώσει τον τόνο στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές με τη συγκροτημένη και λογική δέσμη προτάσεων που έχει προωθήσει και θα προωθήσει και στη συνέχεια.

  Γιατί να επιλέξει ο ψηφοφόρος που θα επιλέξει τον ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γάτσιο; Με ποια επιχειρήματα σε προσωπικό επίπεδο προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες να σας επιλέξουν;

  Οι πολίτες με γνωρίζουν και με επέλεξαν και στις προηγούμενες εκλογές του 2019, όπου ήμουν ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος από το ψηφοδέλτιο του κόμματος μου.  Τους καλώ να με τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους, γιατί γνωρίζουν ότι αγαπώ τον τόπο μου και διότι ξέρουν ότι θα θέσω τις γνώσεις μου, τις ικανότητές μου, αλλά και την εμπειρία μου, στην προσπάθεια τόσο για την ηθική, πνευματική και παραγωγική ανάταξη της χώρας, όσο και για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Πιστεύω πως οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν εφαρμόζοντας δύο κριτήρια διαδοχικά. Στη βάση του πρώτου κριτηρίου, θα πρέπει να επιλέγουν εκείνον ο οποίος χαρακτηρίζεται, κατά τη γνώμη τους, από το κάλλιστο πολιτικό ήθος και τη μέγιστη αφοσίωση στην πατρίδα και, δεύτερον, μεταξύ όσων πληρούν το πρώτο κριτήριο, να επιλέγουν εκείνον ο οποίος έχει τις ικανότητες και τις γνώσεις ώστε να είναι αποτελεσματικός στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

   

  Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ