Κυριακή 31.05.2020
More

  Στο μικροσκόπιο το γονιδίωμα του κορωνοϊού

  Ο Αναπλ. Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Παν. Ιωαννίνων Ευάγγελος Ευαγγέλου στην «Ε» για τις πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική έρευνα του ιού και τον ρόλο του κλίματος.

  Τη δική τους θέση στην παγκόσμια ιατρική αναζήτηση της λύσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διεκδικούν και οι γενετικές έρευνες, που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν το γονιδίωμά του αφενός, αλλά και σε ένα δεύτερο επίπεδο να αποδείξουν αν το γονιδίωμα κάθε ανθρώπου σχετίζεται με το κατά πόσον βαριά μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος. Όλα αυτά προς το παρόν αποτελούν μόνον υποθέσεις και ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης, για να φτάσουμε στην τελική απάντηση. Οι αναφορές όμως από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα οδηγούν σε πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως είναι για παράδειγμα ο λόγος για τον οποίο κάποιοι ασθενείς νοσούν βαριά, κάποιοι άλλοι ελαφριά και κάποιοι είναι τελείως ασυμπτωματικοί.

  Επίσης γίνεται λόγος για ενδεχόμενους κλιματικούς ή κλιματολογικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης του ιού, ακόμη και τη μετάδοσή του.

  Σε αυτά τα βασικά ερωτήματα, αναζητήσαμε απαντήσεις και απευθυνθήκαμε στον Αναπλ. Καθηγητή Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Παν. Ιωαννίνων Ευάγγελο Ευαγγέλου.

  Οι γενετικές έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει, εκτιμάται, ότι ίσως μπορέσουν να ανακαλύψουν ποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να νοσήσουν βαριά και ποιοι λιγότερο, κάτι που ίσως ανοίξει και νέους δρόμους θεραπείας για τον κορωνοϊό.

  «Η υπόθεση είναι αν το γονιδίωμα του ανθρώπου επηρεάζει την κατάσταση του ασθενούς και ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται χιλιάδες δείγματα από πολλές χώρες για γονιδιακή ανάλυση. Η υπόθεση, ότι το γονιδίωμα κάθε ανθρώπου παίζει ρόλο στο πως συμπεριφέρεται στον ιό, είναι αρκετά πιθανό, να συμβαίνει, γιατί υπάρχει ήδη η γνώση, πως υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, άρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα», σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου.

  Παίζει ρόλο το κλίμα;

  Στο ερώτημα εάν μπορούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως το κλίμα να παίξουν ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης και μετάδοσης του ιού, ο κ. Ευαγγέλου, είπε πως έχει ήδη ανοίξει σχετικά, μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα. «Οι κορωνοϊοί άλλων τύπων που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα εμφανίζουν ιδιαίτερη εποχικότητα, κάτι που θα θέλαμε να γίνει και με τον συγκεκριμένο. Κάποιες πρώτες, μικρές όμως μελέτες δείχνουν, ότι υπάρχει μία μικρότερη μετάδοση σε χώρες με πιο θερμό κλίμα, αν και όχι με ιδιαίτερα εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη βλέπουμε σήμερα, ότι υπάρχουν χώρες με θερμό και υγρό κλίμα αυτή την περίοδο, όπως η Βραζιλία να έχει αρκετά κρούσματα, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε».

  Γρήγορα τα φάρμακα, αργά το εμβόλιο

  Καταλήγοντας ο κ. Ευαγγέλου ρωτήθηκε αν οι γονιδιακές έρευνες μπορούν να βοηθήσουν για την γρήγορη παραγωγή κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ή την παραγωγή ενός εμβολίου, δείχνοντας αρκετά συγκρατημένος.

  «Θα έλεγα, ότι μάλλον βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό. Θεωρώ, ότι πρώτα θα έχουμε μία θεραπεία με κάποιο φάρμακο ή με κάποιον συνδυασμό φαρμάκων, πιθανότατα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα και στην καλύτερη περίπτωση ένα εμβόλιο τον Μάρτιο ή στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Από τα αποτελέσματα των γονιδιακών μελετών, νομίζω, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά περισσότερο», κατέληξε.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Από το Τμήμα Μετάφρασης στο Τμήμα Λογιστικής!

  Θέματα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ηγουμενίτσα) ρυθμίζει το άρθρο 102 του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή

  Φειδωλός και συγκρατημένος ο Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλης

  Σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία...

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του Σαββατοκύριακου.

  Αυστηροποίηση των ποινών για τους κανόνες ΠΟΠ

  Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων ΠΟΠ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο

  Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

  Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.