Παρασκευή 14.06.2024
More

  Για ποιες τροχαίες παραβάσεις χάνεις το δίπλωμά σου για πάντα

  Στέρηση της άδειας οδήγησης για πάντα προβλέπει Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας όταν ένας οδηγός αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως.

  Πραγματικό χάος θα επικρατούσε στους δρόμους αν απουσίαζαν οι κανόνες που διέπουν την οδηγική μας συμπεριφορά και έχουν θεσπιστεί προκειμένου να αποτρέπεται η έκθεση των συμπολιτών μας σε κίνδυνο.

  Τα όποια όρια θέτονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος εξηγεί τις υποχρέωσεις των οδηγών, ορίζοντας ποινές για την μη τήρησή τους.

  Δεν έχουν, ωστόσο, όλες οι ποινές την ίδια αυστηρότητα, μιας και κριτήριο αποτελεί η επικινδυνότητα της παράβασης. Πολλές παραβάσεις τιμωρούνται απλά με διοικητικό πρόστιμο, ενώ σε κάποιες άλλες ο πέλεκυς πέφτει βαρύς, καθώς υπό το υφιστάμενο καθεστώς ενδέχεται να οδηγήσουν στη δια βίου απώλεια της άδειας οδήγησης.

  Για να χάσει κάποιος το δίπλωμά του, στερούμενος για πάντα το δικαίωμα να κάθεται πίσω από το τιμόνι, πρέπει να υποπέσει κατ’ εξακολούθηση στις λεγόμενες σοβαρές τροχαίες παράβασεις, ήτοι να τελέσει κάποια εκ των παρακάτω τρεις φορές μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Πινακίδα ΣΤΟΠ, ερυθρός σηματοδότης
  • Επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού, τέλεση αυτοσχέδιων αγόνων
  • Προσπέραση οχημάτων

  «Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ-2( το STOP) και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες, παντιλίκια κ.α.), καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

  Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζουν αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που μεταξύ άλλων θα επιφέρουν διεύρυνση της λίστας των οδικών σφαλμάτων που επισύρουν δια βίου αφαίρεση διπλώματος. Ανάμεσα σε αυτές τις παραβάσεις είναι η παραβίαση της ΛΕΑ και η χρήση κινητού τηλεφώνου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ