Δευτέρα 28.11.2022
More

  Το εγκαταλελειμμένο Motel Xenia στην Κρήτη

  Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, το Motel Xenia στην Κρήτη αποτελεί ένα σημαντικό κτίριο όσον αφορά την ποιότητα της αρχιτεκτονικής του, την ένταξή του στο τοπίο, τη σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης τουριστικής υποδομής που επιχειρήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στις δεκαετίες του ’50 και ’60 και αποτυπώνει την τότε επιθυμία για την ένταξη των υποδομών αυτών στο φυσικό περιβάλλον και στη καθημερινή ζωή των εκάστοτε τόπων.

  «Επιτομή» της αντίληψης του Κωνσταντινίδη για τον τουρισμό είναι το «Μοτέλ Ξενία» στον Καρτερό του Ηρακλείου που παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το 2011. Χτίστηκε από τον ίδιο το 1963 και περιλαμβάνει όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα «Ξενία» ξεχωριστά: Σεβασμός και ήπια ενσωμάτωση στο τοπίο, χρήση παραδοσιακών υλικών και η γενικότερη φιλοσοφία για τη διαμονή ενός ταξιδιώτη – επισκέπτη του τόπου και όχι ενός πελάτη. Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν εμπόδισε το κράτος να εγκαταλείψει πλήρως και αυτό το αρχιτεκτόνημα.

  Ο Κωνσταντινίδης έλεγε ότι «τα Ξενία που έχω χτίσει έχουν γίνει αγνώριστα. Τα ‘χουν αλλάξει. Στα χρώματα, στα έπιπλα, σε όλα (…) Αξίζει να σκοτώνεσαι για κάτι που μόλις σηκωθείς και φύγεις οι άλλοι θα σου το αλλάξουν με το πρόσχημα “δικό μου είναι, το κάνω ό,τι θέλω”; Βέβαια είναι δικό σου, δε λέω, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις»*…   *

  «Ο Λόγος του Αρχιμάστορα», Κωνσταντίνος Αν. Θέμελης, «ΙΝΔΙΚΤΟΣ, Αθήνα 2000»

  Sourcelifo.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ