Σάββατο 18.01.2025
More

    Στρες -Τα 5 tips μιας ψυχολόγου για λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία

    Απαλλαγείτε από το βάρος τους στρες υιοθετώντας πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που προτείνει μια ψυχολόγος

    Οι ρυθμοί και τα άγχη της καθημερινότητας θα μπορούσαν να μειώσουν την απόστασή μας από τους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας. Δεν εννοούμε βέβαια ότι οι χώρες μας θα γειτνιάσουν ξαφνικά και δια μαγείας, σύμφωνα όμως με τα ευρήματα της μελέτης Kalmfulness Index για τους Βρετανούς που υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία (54%) και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης, το γνωστό πλέον burn out (52%), θα μπορούσαμε εύκολα να μπούμε στη θέση τους.

    Στην έρευνα που επικεντρώθηκε στις οικονομικές δυσκολίες, τις ώρες ύπνου, τις καθημερινές μετακινήσεις και τον ποιοτικό χρόνο με άτομα του στενού κύκλου μεταξύ άλλων, συμμετείχαν πάνω από 3.700 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), οι μισοί σχεδόν από τους οποίους (46%) δήλωσαν ότι βιώνουν μη διαχειρίσιμο άγχος σε σημείο να χάνουν τον ύπνο τους.

    Ο φαύλος κύκλος άγχους-ύπνου ξεκινάει ξεκινά σε μικρή ηλικία και διαρκεί περισσότερο, πιθανότατα λόγω του οικονομικού και εργασιακού άγχους. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι υποφέρουν από έντονο οικονομικό άγχος λόγω της «έκρηξης» στο κόστος διαβίωσης. Επιπλέον, το 43% ανέφερε συχνό εργασιακό άγχος.

    Σύμφωνα με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Charlotte Armitage, η έρευνα σκιαγραφεί το αποτύπωμα που έχουν στη ζωή μας τα χρόνια που αισθανόμαστε αγχωμένοι, καταβεβλημένοι και γεμάτοι αβεβαιότητα. «Το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν συμμετέχοντες (46%) εξακολουθούν να μην δίνουν προτεραιότητα στη συναισθηματική τους ευημερία είναι σοκαριστικό. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας δεν είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε μόνο όταν νιώθουμε αγχωμένοι· είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε σε επίπεδο πρόληψης, όπως ακριβώς κάνουμε με τη σωματική μας υγεία» τονίζει.

    Για πολλούς, εξηγεί, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο, η μέριμνα για σωματική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Άλλες χρήσιμες παρεμβάσεις είναι ο περισσότερος χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα, οι βόλτες στην ύπαιθρο και η αυτοφροντίδα, «θαυμάσιοι τρόποι για να αποσυμπιεστείτε και να εξασφαλίσετε ψυχική ηρεμία».

    Η ψυχοθεραπεύτρια προτείνει 5 tips για λιγότερο άγχος και καλύτερη ψυχική υγεία:

    • Βγείτε έξω: «Η μελέτη δείχνει ότι πάνω από ένας στους τρεις ενήλικες στο ΗΒ (37%) βρίσκουν παρηγοριά στη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Όταν περνάμε χρόνο στη φύση, μπορούμε να αποσυνδεθούμε από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας, την τεχνολογία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, δίνοντάς μας χρόνο να επαναφορτίσουμε το μυαλό και το σώμα μας. Σύμφωνα με έρευνες, 10 έως 15 λεπτά σε φυσικούς χώρους αρκούν για να προκληθούν νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλό μας και χημικές αλλαγές στο αίμα μας που συμβάλλουν στη μείωση του στρες και την ταχύτερη αποκατάσταση».
    • Υιοθετείστε υγιεινές συνήθειες: «Η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι οι τρεις πυλώνες μιας υγιούς ζωή. Ενώ η βελτίωση σε έναν μόνο από αυτούς μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη περισσότερων χρόνων ζωής, η φροντίδα και για τους τρεις θα αποδειχθεί ευεργετική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ, βρείτε 20 με 30 λεπτά την ημέρα για να ασκηθείτε και επιμείνετε σε τροφές που “αγαπούν” την υγεία και το σώμα».
    • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: «Σύμφωνα με τη μελέτη, το 36% πιστεύει ότι ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι ένας υγιής τρόπος ενίσχυσης της ψυχικής ευεξίας, που μας επιτρέπει να να επαναφορτιστούμε και να αποφορτιστούμε. Εάν σκέφτεστε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, φροντίστε ο τρόπος που θα το κάνετε να δρα ευεργετικά για την ψυχική υγεία. Μπορεί να είναι απλός όσο η αυτοφροντίδα, ένα αγαπημένο χόμπι ή η ανάγνωση ενός βιβλίου».
    • Μιλήστε σε κάποιον: «Οι ειλικρινείς συζητήσεις είναι ανεκτίμητες για την ευεξία και μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη ψυχικής ηρεμίας. Η συναισθηματική υποστήριξη, οι διαφορετικές προοπτικές και η επιβεβαίωση μας βοηθούν να αναπτύξουμε στρατηγικές αντιμετώπισης. Αν χρειάζεστε κάποιον για να μιλήσετε, οι φίλοι και η οικογένεια είναι μια επιλογή. Τα διαδικτυακά φόρα, οι ομάδες υποστήριξης, οι θεραπευτές και οι σύλλογοι μπορούν επίσης αποδειχθούν χρήσιμες εναλλακτικές».
    • Δοκιμάστε φυσικές λύσεις: «Το 28% των συμμετεχόντων προσπαθεί να κατανοήσει τη δράση των φυτικών φαρμάκων. Τα φυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται με στόχο την ευεξία εδώ και πολλές γενιές και αποδεικνύονται αποτελεσματικά αγχολυτικά σε περιόδους δυσφορίας. Για παράδειγμα, η ρίζα βαλεριάνας έχει υπναγωγές, ηρεμιστικές επιδράσεις, ενώ οι φαρμακευτικές κάψουλες με έλαιο λεβάντας σχετίζονται με αγχολυτική δράση. Το εκχύλισμα Ροντιόλας (Rhodiola Rosea) ανακουφίζει από τα συμπτώματα του burn out. Προτού δοκιμάσετε ένα φυτικό φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ