Πέμπτη 12.12.2024
More

    Ακανόνιστος ύπνος: Από τι κινδυνεύουν όσοι δεν κοιμούνται σωστά

    Ακανόνιστος ύπνος σημαίνει να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα

    Ο ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η μη τήρηση μιας κανονικής ώρας για ύπνο και ξύπνημα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας κατά 26%, ακόμη και για εκείνους που κοιμούνται ολόκληρο το βράδυ. Ο Guardian σχολιάζει ότι πρόκειται για την «πιο ολοκληρωμένη μελέτη» του είδους της.

    Ακανόνιστος ύπνος: Τι είναι

    Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και των επιπτώσεων στην υγεία, με τους ανθρώπους να συμβουλεύονται να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Αυτή η συμβουλή εξακολουθεί να ισχύει, ωστόσο οι ερευνητές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στα μοτίβα ύπνου, και ειδικότερα στον αντίκτυπο του ακανόνιστου ύπνου ο οποίος σχετίζεται με τον χρόνο που ένα άτομο πηγαίνει για ύπνο και ξυπνά.

    Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο ακανόνιστος ύπνος, δηλαδή το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, «συνδέεται έντονα» με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων. Ακόμη και ο ύπνος οκτώ ωρών ήταν ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις βλαβερές συνέπειες των διαρκώς διαφορετικών ωρών ύπνου και αφύπνισης, είπαν οι ειδικοί.

    Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, συμμετείχαν 72.269 άτομα ηλικίας 40 έως 79 ετών από τη μελέτη UK Biobank. Η έρευνα δεν καθόρισε με ακρίβεια πόσο κοντά σε αυτό που έχει συνηθίσει, πρέπει να κοιμάται και να ξυπνά κανείς, μόνο ότι όσο πιο μακριά είναι από τον χρόνο που συνηθίζει να ξαπλώνει στο κρεβάτι και να σηκώνεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

    Ακανόνιστος ύπνος: Οι επιπτώσεις στην υγεία

    Ο κύριος συγγραφέας, Jean-Philippe Chaput, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, δήλωσε: «Θα πρέπει να στοχεύουμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε μέσα σε 30 λεπτά την ίδια ώρα κάθε βράδυ και κάθε πρωί, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Μέσα σε μια ώρα ο ίδιος χρόνος είναι καλός αλλά λιγότερο καλός από 30 λεπτά, και ακόμα καλύτερο είναι να έχετε μηδενική διακύμανση. Πέρα από τη διαφορά μιας ώρας κάθε βράδυ και κάθε πρωί, σημαίνει ακανόνιστος ύπνος. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στη μηδενική παραλλαγή τόσο το καλύτερο. Κανείς δεν είναι τέλειος και αν δεν έχετε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, δεν πρόκειται να σας σκοτώσει. Αλλά αν έχετε επανειλημμένα ακανόνιστο ύπνο, πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα, τότε γίνεται χρόνιο θέμα και αυτό είναι πρόβλημα».

    Ο Chaput είπε ότι το να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι πιο σημαντικό από το να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα. «Το να ξυπνάς σε διαφορετικές ώρες κάθε πρωί αναστατώνει το εσωτερικό σου ρολόι και αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία», είπε. «Αν χρειάζεται να καλύψετε τον ύπνο που χάσατε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα Σαββατοκύριακα, τότε το να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα είναι καλύτερο από το να ξαπλώνετε. Θα πρέπει ακόμα να προσπαθείτε να ξυπνάτε την ίδια ώρα, ακόμη και τα Σάββατα και τις Κυριακές».

    Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν ανιχνευτή δραστηριότητας για επτά ημέρες για να καταγράφουν τον ύπνο τους, με τους ειδικούς στη συνέχεια να υπολογίζουν τον δείκτη κανονικότητας ύπνου (SRI) για κάθε άτομο, σημειώνοντας την καθημερινή μεταβλητότητα στην ώρα του ύπνου, στην ώρα αφύπνισης, στη διάρκεια του ύπνου και στις αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους ανθρώπους να βαθμολογούνται από 0 (πολύ ακανόνιστο) έως 100 (τέλεια κανονικό μοτίβο ύπνου-αφύπνισης). Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών είναι επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα και επτά έως οκτώ ώρες για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Σημειώνεται πως αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να καθορίσει την αιτία και το αποτέλεσμα, και οι ερευνητές αναγνώρισαν διάφορους περιορισμούς στα ευρήματά τους. Όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ακανόνιστος ύπνος συσχετίστηκε ισχυρά με τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων στους ενήλικες.

    Με πληροφορίες από Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ