Τετάρτη 10.08.2022
More

  Ο εθισμός στα παιχνίδια και οι επιπτώσεις του στον τρόπο ζωής των νέων

  Ποιος είναι ο αντίκτυπος του εθισμού των νέων στα παιχνίδια, στην εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη

  Οι πληρωμές εντός εφαρμογής για «tokens» ή «passes» σε παιχνίδια μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να δημιουργούν χρέη σε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών των γονέων και κηδεμόνων τους. Σε πολλές πλατφόρμες οι προγραμματιστές ζητούν πληροφορίες πιστωτικών καρτών για πρόσβαση σε παιχνίδια, ακόμη και για δωρεάν λήψεις. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών ενδέχεται να χρεωθούν με μεγάλα ποσά για αγορές εντός παιχνιδιού. Αυτό που μπορεί να το επιτρέψει είναι οι επαρκείς γονικοί έλεγχοι, όπως η ασφάλεια του κωδικού πρόσβασης, ειδοποιήσεις, ξεχωριστοί λογαριασμοί για ανηλίκους ή αποσύνδεση πιστωτικών καρτών από τη συσκευή του παιδιού.

  Εάν το παιδί σας ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα σε αγορές εντός παιχνιδιού κατά λάθος, ενδέχεται να ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της πλατφόρμας τυχερών παιχνιδιών ή του προγραμματιστή παιχνιδιών. Δυστυχώς, η επιστροφή των χρημάτων σας δεν είναι πάντα δυνατή, ειδικά εάν δεν έχετε ρυθμίσει σωστά τις επιλογές τους γονικού ελέγχου.

  Ο αντίκτυπος του εθισμού στα παιχνίδια στην εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη

  Ο αντίκτυπος σε άλλες πτυχές της ζωής είναι ένας από τους δείκτες του εθισμού στα παιχνίδια. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως πέφτουν οι σχολικές τους επιδόσεις λόγω των συνηθειών τους στο παιχνίδι, της πλήξεως στην τάξη, τις δυσκολίες συγκέντρωσης ή της έλλειψης κίνητρου να κάνουν την εργασία τους. Σε αυτή την περίπτωση, η ενασχόλησή τους με το παιχνίδι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Επιπλέον, τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, μπορούν να επηρεαστούν συναισθηματικά από παιχνίδια με βίαιο, σεξουαλικό ή εξαιρετικά ρεαλιστικό υλικό. Ο εθισμός είναι συνηθισμένος στις μέρες μας, ακόμη και οι νέοι εθίζονται σε διαδικτυακά παιχνίδια όπως παιχνίδια καζίνο, ρουλέτα NetBet, στοίχημα κ.λπ.

  Κοινωνικές συνδέσεις

  Εάν το παιχνίδι έχει προτεραιότητα έναντι των πραγματικών σχέσεων με συνομηλίκους, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές δεξιότητες σε καθημερινές καταστάσεις. Παίζοντας τα παιδιά κάνουν φίλους και αυτό έχει οφέλη για την κοινωνική του ανάπτυξη, είτε παίζει με τα αδέρφια του σε μια κονσόλα είτε ανταγωνίζεται με φίλους στο διαδίκτυο. Τα παιδιά και οι έφηβοι παίζουν όλο και περισσότερο διαδικτυακά παιχνίδια.

  Επιπτώσεις του εθισμού στα παιχνίδια στην ψυχική υγεία

  Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να υποδηλώνουν έναν εθισμό στα παιχνίδια. Ωστόσο, όταν τα παιδιά ή οι νέοι δεν παίζουν – ή αν δεν τους επιτρέπεται να παίζουν – αυτά τα συμπτώματα είναι πιο αισθητά.

  • Θυμός ή οργή

  Τι συμβαίνει εάν ένας γονέας διακόψει ένα παιχνίδι ή κοπεί το internet; Ένα σημάδι εθισμού είναι αν το παιδί ή ο νέος αντιδράσει με οργή ή εχθρότητα, για παράδειγμα αν φωνάζει και αν γίνεται επιθετικός.

  • Καταναγκασμός

  Υπάρχει πιεστική ανάγκη να επιστρέψουμε στο gaming; Είναι δύσκολο να διαχωρίσει τον εαυτό του από το παιχνίδι; Το ψυχαναγκαστικό παιχνίδι σε παιδιά και εφήβους μπορεί να γίνει μετά την ώρα του ύπνου, αργά το βράδυ ή κρυφά.

  • Κατάθλιψη

  Η συνεχής ατονία, η κατάθλιψη ή η κούραση σε κανονικούς παίκτες μπορεί να είναι δείκτες προβληματικού παιχνιδιού. Ωστόσο, όταν δεν παίζουν το παιχνίδι – δηλαδή όταν βρίσκονται στη φάση απόσυρσης – τα συμπτώματα κατάθλιψης θα είναι πιο αισθητά.

  Πηγή εικόνας: Εθισμός στο παιχνίδι

  Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια βλάπτει τη σωματική υγεία του ατόμου

  • Τραυματισμός επαναλαμβανόμενης καταπόνησης (RSI)

  Το RSI μπορεί να επηρεάσει παιδιά και εφήβους που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για μεγάλες περιόδους. Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν δυσκαμψία, πόνος και πόνο μαζί με μούδιασμα. Η νιντεντινίτιδα , για παράδειγμα, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει δυσκολίες με τον αντίχειρα, τον καρπό και το χέρι που προκαλούνται από την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών. Επιπλέον, εάν κοιτάζετε μια οθόνη για μεγάλες περιόδους χωρίς να κάνετε διάλειμμα, μπορεί να έχετε καταπόνηση των ματιών.

  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

  Οι φυσικές αιτίες των πονοκεφάλων περιλαμβάνουν την καταπόνηση των ματιών, την κακή στάση του σώματος και την αφυδάτωση. Θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Ως εκ τούτου, οι νέοι παίκτες που παρουσιάζουν πονοκεφάλους τακτικά θα πρέπει να επισκέπτονται έναν γιατρό.

  • Φυσική αδράνεια

  Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο παίζοντας καθιστικά παιχνίδια μπορεί να μην ασκούνται αρκετά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 5 έως 17 ετών θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα.

  • Ανθυγιεινή διατροφή ή κακή αυτοφροντίδα

  Όταν επικρατεί ο εθισμός ενός νεαρού ή εφήβου στα παιχνίδια, μπορεί να χάσει γεύματα, να τρώει πρόχειρο φαγητό, να αρνείται να κάνει διαλείμματα στο μπάνιο ή να έχει κακή υγιεινή.

  • Ανεπαρκής ύπνος

  Παίζοντας παιχνίδια για μεγάλες περιόδους, ειδικά αργά το βράδυ, θα δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε.

  Συμβουλές για την καταπολέμηση των κακών συνηθειών παιχνιδιού στα παιδιά

  Είναι λογικό να πιστεύετε ότι όλα θα είναι εντάξει μόλις ελέγξετε τις συνήθειες παιχνιδιού του παιδιού σας. Αλλά, από την άλλη πλευρά, κάθε εθισμός θεωρείται καλύτερα ως σύμπτωμα παρά ως πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, το να ζητήσετε από το παιδί σας να περιορίσει το παιχνίδι του, να το τιμωρήσετε για παραβίαση κανόνων ή να περιορίσετε την πρόσβασή του στα ηλεκτρονικά είναι απίθανο να διορθώσει μόνιμα τα προβλήματά του. Ο γιος ή η κόρη σας θα χρειαστούν βοήθεια για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να βρουν έναν υγιή τρόπο διασκέδασης και να ξεπεράσουν τον εθισμό στα παιχνίδια. Φυσικά, η αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεων του επικίνδυνου παιχνιδιού στην υγεία, τις σχέσεις, το σχολείο και τα οικονομικά του παιδιού σας είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, αλλά είναι μόνο η αρχή. Η επίγνωση και η συναισθηματική ανθεκτικότητα απαιτούνται για τη μακροπρόθεσμη ανάρρωση από τη διαταραχή του παιχνιδιού. Το παιδί σας πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τον συναισθηματικό πόνο που δημιουργείτε από την έλλειψη ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ