Πέμπτη 11.08.2022
More

  Ανησυχία από τη μετάλλαξη Δέλτα

  Η πνευμονολόγος B. Λάζου για τις μεταλλάξεις και το εμβόλιο

  Δεν ησυχάζουμε στιγμή από τις μεταλλάξεις του ιου ενώ παγκόσμια υπάρχει μια εγρήγορση και λαμβάνονται μέτρα από τις ευρωπαϊκές χώρες που αφορούν διάφορες εκδηλώσεις, μετακινήσεις και πολλές άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλεί όλους να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο για να μην βρεθούμε ξανά σε λίγους μήνες ξανά σε λοκ νταουν.

  Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα προβληματίζει έντονα τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι είναι πιο μεταδοτική και να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για εμβολιασμό ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

  Καμπανάκι συναγερμού κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται ήδη σε 92 χώρες δημιουργώντας φόβο για νέα κύματα πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη οι εκστρατείες εμβολιασμού. Παράλληλα, ο ΠΟΥ το Σαββατοκύριακο που πέρασε συνέστησε τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

  Το χαρακτηριστικό της είναι υψηλή μεταδοτικότητα, 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού. Θέλοντας να περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού ανέφερε επίσης ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών και κάλεσε όλους ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να προστατευτούν από τις μεταλλάξεις και ειδικά αυτή με την ονομασία Ινδική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ.

  Αναφερόμενη στα «προνόμια» υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι προνόμια αλλά επιστροφή στη ζωή που είχαμε πριν την πανδημία ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους, τόνισε πως οι νέοι αποφασίζουν ή θα αποφασίσουν για το εμβόλιο σκεπτόμενοι την ζωή τους και όλα όσα χάνουν. «Τα 150 ευρώ μπορεί να είναι ένα επιπλέον κίνητρο για κάθε νέο που ήδη είχε αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο. Θέλω να πιστεύω πως σε αυτή την λογική δόθηκε από την κυβέρνηση. Στην λογική ενίσχυσης μιας ήδη παρμένης απόφασης».

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ