Κυριακή 05.12.2021
More

  Αποτελεσματικότητα άνω του 90% στα παιδιά ανακοίνωσε η Pfizer

  Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών

  Το εμβόλιο της Pfizer προλαμβάνει το 90,7% των κρουσμάτων Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία.

  Στην κλινική δοκιμή της Pfizer, μόνο 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, συγκριτικά με 16 στην ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo.

  Ωστόσο τα παιδιά που έλαβαν ψευδοφάρμακο ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ομάδα του εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού υπερβαίνει το 90%.

  Πρωτεύων στόχος της δοκιμής σε 2.268 παιδιά δεν ήταν να υπολογίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προσφέρει ο εμβολιασμός στα παιδιά είναι συγκρίσιμα με τα επίπεδα που καταγράφονται στους ενήλικες.

  Τα δεδομένα της μελέτης έχουν υποβληθεί στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

  Ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της FDA θα συνεδριάσει την Τρίτη για να ψηφίσει εάν θα προτείνει έγκριση του παιδιατρικού εμβολίου. Εφόσον η FDA δώσει το πράσινο φως, θα ακολουθήσει σύσταση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη διαδικασία χορήγησης.

  Η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα μπορούσε έτσι να ξεκινήσει γύρω στα Χριστούγεννα.

  Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση ισραηλινής μελέτης που έδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι άκρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής αλλά και της ασυμπτωματικής λοίμωξης στις ηλικίες 12-18 ετών.

  Η έρευνα που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine εκτιμά ότι το εμβόλιο προλαμβάνει το 90% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 93% των συμπτωματικών κρουσμάτων μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ