Κυριακή 19.01.2025
More

    Ασθενείς κινδυνεύουν να νοσούν για μήνες με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού

    Άτομα που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα κινδυνεύουν να νοσούν επί μήνες, διαπίστωσαν ερευνητές στη Γαλλία

    Τα δύο τρίτα των ασθενών, που αντιμετώπιζαν μια ήπια έως μέτρια κατάσταση της Covid-19 ανέφεραν συμπτώματα δύο μήνες αφότου νόσησαν, ενώ πάνω από ένας στους τρεις εξακολουθούσαν να είναι άρρωστοι, ή να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι όταν πρωτομολύνθηκαν από τον φονικό κορωνοϊό. Στην έρευνα σε 150 ασθενείς, που δεν ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουρ διεπίστωσε ότι παρατεταμένα συμπτώματα ήταν πιθανότερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-60 ετών και εκείνων που χρειάζονταν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

    Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επιθεώρηση “Clinical Microbiology and Infection” έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία, που δείχνουν ότι ένα ποσοστό των περίπου 35 εκατομμυρίων γνωστών κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως θα αντιμετωπίζουν συμπτώματα για εβδομάδες ή και μήνες αργότερα – λόγος για τον οποίο ανοίγουν, όπως σημειώνει το Bloomberg, ειδικές κλινικές για επιζώντες του κορωνοϊού, που έχουν υποστεί βλάβες στους πνεύμονες και την καρδιά και ταλαιπωρούνται ακόμη από κόπωση κι άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. «Εκτιμήσαμε την εξέλιξη της Covid-19 και δείξαμε ότι ακόμη και η ηπιότερη μορφή της συνδέεται με μεσοπρόθεσμα συμπτώματα που απαιτούν παρακολούθηση. Πράγμα που σημαίνει ότι η πανδημία θα εξακολουθεί να επιβαρύνει τον τομέα παροχής φροντίδας των ασθενών για πολύ διάστημα μετά τη λήξη της», σημειώνει η Κλαούντια Καρβάλιο Σνάιντερ και οι συνεργάτες της.

    Δύο μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού το 66% των ενήλικων ασθενών ανέφερε ότι εξακολουθούσε να υποφέρει από τουλάχιστον ένα από τα 62 συμπτώματα, κυρίως ανοσμία και απώλεια γεύσης, δύσπνοια και κόπωση, όπως διεπίστωσαν οι ερευνητές. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσουν τον κίνδυνο παρατεταμένης διάρκειας των συμπτωμάτων σε ασθενείς που δεν ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, αφού οι περισσότερες από τις διεθνείς μελέτες βασίζονταν σε επιζώντες που είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ