Πέμπτη 08.12.2022
More

  Διαβήτης: Το σημείο του σώματος που προειδοποιεί χρόνια πριν για τον κίνδυνο νόσου

  Ανακαλύψτε την ένδειξη που προειδοποιεί για διαβήτη τύπου 2, ενώ μπορεί να «μαρτυρήσει» βλάβη και σε άλλα σημεία του σώματος

  Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στην Στοκχόλμη, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια ένδειξη που προειδοποιεί για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 πολύ καιρό πριν αυτός διαγνωστεί.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ένδειξη αυτή είναι η βλάβη στα νεύρα του κερατοειδούς. Η νευροπάθεια αποτελεί μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2, ικανή να επηρεάσει διαφορετικά σημεία του σώματος, προκαλώντας πόνο και μούδιασμα σε πόδια και χέρια, ενώ προκαλεί προβλήματα σε μύες και όργανα. Η απώλεια νεύρων του κερατοειδούς, ειδικότερα, ενδέχεται να προκαλέσει ένα εύρος προβλημάτων, από ξηρότητα στον οφθαλμό μέχρι απώλεια όρασης.

  Η δρ. Sara Mokhtar, από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Maastricht της Ολλανδίας και οι συνεργάτες της μελέτησαν την υγεία των νεύρων του κερατοειδούς σε ανθρώπους με διαβήτη, προδιαβήτη -όπου τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί διαβήτης- και ανθρώπους χωρίς διαβήτη ή προδιαβήτη, δηλαδή με φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης.

  Στη μελέτη συμμετείχαν 3.471 άνθρωποι ηλικίας 59 ετών κατά μέσο όρο, εκ των οποίων το 48,4% ήταν άνδρες. Εξ αυτών, το 21% είχε διαβήτη τύπου 2, το 14,7% είχε προδιαβήτη, ενώ το 64.3% δεν είχε τίποτα από τα δύο.

  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέγεθος της βλάβης στις ίνες του κερατοειδικού νεύρου αυξανόταν αναλογικά με τη σοβαρότητα της διαταραχής στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ