Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας, Ι. Γουδέβενο
Υπερτασικοί ασθενείς, οι άνθρωποι που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και εκείνοι που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
Τι πρέπει να γνωρίζουν και πότε πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους για να τους ρυθμίσει τη φαρμακευτική αγωγή;
Ο ομότιμος Καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γουδέβενος ρωτήθηκε για τις γενικές οδηγίες που δινονται τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γουδέβενος, κάθε ασθενής αποτελεί εξατομικευμένη περίπτωση και ο καλύτερος σύμβουλός του παραμένει ο θεράπων ιατρός του.
«Χρειάζεται προσοχή και τήρηση όλων όσων γνωρίζουμε. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν την ώρα που σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να τρέφονται με μικρά ελαφριά γεύματα ενώ εάν θα πρέπει σε συνεργασία με τον γιατρό τους να εξετάσουν την φαρμακευτική αγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι γενικές οδηγίες
Πέραν όλων των άλλων υπάρχουν και οι γενικές οδηγίες:
- Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
- Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
- Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
- Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
- Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
- Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών, όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη
- Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
- Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ