Δευτέρα 20.09.2021
More

  Ο καύσωνας ρίχνει τις… μάσκες

  Πολλοί εξακολουθούν να τις φορούν παρά τη ζέστη

  Ανάσα και μάλιστα βαθιά πήραν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι σε όλη τη χώρα καθώς η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καταργήθηκε και πλέον αφορά μόνο εσωτερικούς χώρους ή όπου αλλού δημιουργείται συνωστισμός.

  Η κυβέρνηση, επίσπευσε τις αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν αφόρητη την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ όλα δείχνουν ότι και οι επόμενες μέρες θα είναι το ίδιο ζεστές με τον υδράργυρο να «χτυπά κόκκινο» .

  Η μεγάλη  μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε ολόκληρη τη χώρα και η βελτίωση  των υγειονομικών δεικτών και φυσικά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν και έχουμε σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 7,5 εκατ. πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, οδήγησαν στην απόφαση που προκάλεσε ανακούφιση ειδικά στα αστικά κέντρα.

  Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας ισχύει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με την ισχυρή σύσταση από την πολιτεία σε χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, να προστατεύονται οι πολίτες και να τη φορούν.

  Αντιθέτως, τόσο για τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα και όλα τα μέσα μεταφοράς θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Το ίδιο και για την παρουσία πολιτών σε κλειστούς χώρους, πχ σε εμπορικά καταστήματα κα.

  Πάντως και παρά την απόφαση, πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν να φορούν την μάσκα. Άλλοι πάλι, από συνήθεια την κρατούσαν στα χέρια και άλλοι κρεμασμένη στον αγκώνα.

  Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή εξαιτίας άλλων νοσημάτων χρειάζεται να λαμβάνουν παραπάνω μέτρα από τους υπόλοιπους πολίτες και εξακολουθούν να φορούν και εντός και εκτός την μάσκα.

  Υποτονική παραμένει η κίνηση στα καταστήματα εστίασης. Τα κεντρικά καφέ σε πολλές περιοχές της πόλης δεν γεμίζουν όπως την εποχή προ COVID 19 και η αγωνία των ανθρώπων του κλάδου μεγαλώνει καθώς η ανησυχία για το μέλλον πολλών επιχειρήσεων εστίασης είναι υπαρκτή.

  Τραπεζοκαθίσματα και χρηματική ενίσχυση που δεν δόθηκε

  Το μέλος του σωματείου Εστίασης Πέτρος Παλάσχας μίλησε για τα κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου τους.

  Ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων, η χρήση με μέτρα των εσωτερικών χώρων αλλά και η καταβολή της χρηματικής στήριξης στα πλαίσια της επανεκκίνησης των καταστημάτων.

  Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παλάσχας, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει τα χρήματα αυτά τον Μάιο, ωστόσο ο Ιούνιος τελειώνει και τα χρήματα δεν έχουν δοθεί.

  «Υπάρχει από την πλευρά του κόσμου ανησυχία, άγχος, αβεβαιότητα αλλά και φόβος. Χρειάζεται χρόνος μέχρι ο κόσμος να αποκτήσει και πάλι την αίσθηση της κανονικότητας ενώ πολλοί έχουν συνηθίσει την προηγούμενη κατάσταση που άλλαξε τις εξόδους μας» είπε ο κ. Παλάσχας τονίζοντας ότι είναι αναγκαία τόσο η επιδότηση των καταστημάτων όσο και η αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων.

  «Την περσινή περίοδο που είχαμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων μας είχαν δώσει μεγαλύτερο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα με την χρήση των εσωτερικών χώρων. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν καθόλου εξωτερικό χώρο. Αυτοί πως θα δουλέψουν;» αναρωτήθηκε ενώ κάλεσε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να ρυθμίσει το θέμα της χρηματικής ενίσχυσης καθώς τα χρήματα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν στο να μείνουν «όρθιες» πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ