Σάββατο 28.03.2020
More

  Εγρήγορση στην ενημέρωση των Παιδιάτρων

  Μία σημαντική διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 14-16 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 300 συνέδρων από όλη την Ελλάδα.

  Η συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση του παιδιάτρου αποτελεί έναν διαρκή και βασικό στόχο του Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα μία ενημερωτική εκδήλωση, που προσέλκυσε περισσότερους από 300 συνέδρους από όλη την Ελλάδα.

  Η διοργάνωση αποτέλεσε συνέχεια των δράσεων του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Σχολής Επιστημών Υγείας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της συνεχιζόμενης ενημέρωσης του παιδιάτρου.

  Στο πρόγραμμα συμμετείχε σημαντικός αριθμός προσκεκλημένων ομιλητών από διάφορα Πανεπιστημιακά και Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα σε ποικίλα γνωστικά πεδία, όπως: Νεογνολογία, Ανοσολογία, Παιδοψυχιατρική, Ψυχολογία, Αιματολογία, Επείγουσα Παιδιατρική, Νεφρολογία, Γυναικολογία, Καρδιαγγειακά – Μεταβολικά Νοσήματα, Χειρουργικά Νοσήματα και άλλα επιλεγμένα Παιδιατρικά Θέματα.

  Το συνέδριο στήριξε σημαντικός αριθμός φοιτητών με την ενεργή παρουσία τους τόσο με ομιλίες όσο και εθελοντικές δράσεις.

  Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ωστόσο της εκδήλωσης χαρακτηρίστηκε από μία ξεχωριστή τελετή προς τιμήν του αφυπηρετήσαντος πλέον καθηγητή Παιδιατρικής του ΠΓΝΙ Νικ. Χαλιάσου, που άφησε το δικό του στίγμα στην πορεία των ετών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα.

  Για το έργο και την προσφορά του κ. Χαλιάσου μίλησαν ο διευθυντής του Τομέα Υγείας του Παιδιού, καθηγητής Νεογνολογίας Β. Γιάπρος, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αικ. Σιώμου και ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοαιματολογίας Αλέξανδρος Μάκης, με αναφορές στην προσωπικότητα, την ανιδιοτέλεια, το ήθος και το υψηλό επιστημονικό του έργο. Ακόμη για το έργο και την προσφορά του κ. Χαλιάσου μίλησαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα και ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μ. Πασχόπουλος. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Χαλιάσος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες των πρώτων ετών της Παιδιατρικής Κλινικής στο Χατζηκώστα, στην αλλαγή που συντελέστηκε με την έναρξη λειτουργίας του ΠΓΝΙ και σε στιγμές της προσωπικής του πορείας στην παιδιατρική επιστήμη, που τον σημάδεψαν.

  Ενημέρωση για τη συναίνεση και την ιατρική ευθύνη

  Εξίσου ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η εισήγηση του Νικόλαου Δεληδήμου, Αντιεισαγγελέα Εφετών, που ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα τις «Ιατρικές παρεμβάσεις σε ανηλίκους, τη συναίνεση των γονέων και την ιατρική ευθύνη».

  Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο κ. Δεληδήμος σε όσα περιλαμβάνονται και προβλέπονται αντίστοιχα και στον αστικό κώδικα και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

  Σημείο «κλειδί» για τις αποφάσεις είναι η κατανόηση των όρων γονική μέριμνα και επιμέλεια, καθώς ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας προβλέπει την παροχή της συναίνεσης για ιατρικές επεμβάσεις σε ανηλίκους σε όποιον έχει τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια. Ακριβώς επειδή το «ή» έχει διαζευκτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, πολλές φορές υπάρχει επίκληση του ενός ή του άλλου γονέα σε περιπτώσεις που δε ζουν μαζί, ότι αντίστοιχα μπορεί ή όχι να χορηγεί αυτοτελώς την άδεια στο γιατρό για μία ιατρική επέμβαση.

  «Η προτεραιότητα πηγαίνει στη γονική μέριμνα και όχι στην επιμέλεια. Σε κάθε επείγουσα περίπτωση όμως, ο γιατρός παρακάμπτει τις διαφωνίες των γονέων και φροντίζει να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη ζωή του ανηλίκου και οι γονείς ας λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, όπου αλλού θέλουν», ανέφερε ο κ. Δεληδήμος.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  32 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα

  Ενενήντα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1061. Τέσσερα άτομα εξέπνευσαν στο ίδιο διάστημα και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στα 32. 

  Παράταση στην υποβολή δηλώσεων λόγω κορωνοϊού

  Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, «για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών - φοροτεχνικών» δεδομένων των προβλημάτων που ανακύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων.

  Δύο νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Άρτα- Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο

  Η εικόνα ως προς τα επιβεβαιωμένα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, Σάββατο 28 Μαρτίου, το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

  Παραδόθηκαν οι πρώτες 3D προσωπίδες στο ΠΓΝΙ

  Στη διάθεση των ιατρών του ΠΓΝΙ βρίσκονται ήδη οι πρώτες προσωπίδες υψηλής προστασίας που εκτυπώθηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, από μέλη μίας ομάδας καθηγητών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και ιδιωτών.

  Προβληματισμός αντιπολίτευσης για δωρεά στον ΟΚΠΑΠΑ

  Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ιδιοκτησιακό του ιδρύματος της χορηγίας με αναφορές στον Τζορτζ Σόρος και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ενάντια σε «θεωρίες συνομωσίας».

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.