Σάββατο 18.01.2025
More

    Εμβόλιο: Τι λέει η μελέτη του ΕΚΠΑ για την ανοσία

    Ο πρόεδρος των ιδιωτών πνευμονολόγων Π. Ζώης για τη μελέτη του ΕΚΠΑ

    Πολύ σημαντικές πληροφορίες δίνει η μελέτη του ΕΚΠΑ που διενεργήθηκε από την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής σχολής σε μεγάλο αριθμό ατόμων μεταξύ των οποίων υγειονομικοί, ηλικιωμένοι αλλά και σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ή καρκίνο.

    Από τα ευρήματα προκύπτει ότι για τουλάχιστον ένα έτος είναι πιθανό να κρατήσουν τα αντισώματα από τον εμβολιασμό, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα σε Έλληνες ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, όπως προκύπτει από τη μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

    Αυτό συμπεραίνεται, σύμφωνα με τη μελέτη που ξεκίνησε από την αρχή των εμβολιασμών του ελληνικού πληθυσμού, από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία.

    Σκοπός της προοπτικής μελέτης είναι η εκτίμηση της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του RBD της πρωτεΐνης Spike (S-RBD) και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs) έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς, σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, και σε ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο mRNA της Pfizer.

    Οι υγειονομικοί, οι οποίοι στην έναρξη της μελέτης δεν είχαν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S-RBD του ιού την D1, στη συνέχεια παρουσίασαν αύξηση των αντισωμάτων τη D22, έφτασαν το ζενίθ μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (D36) και παρουσίασαν ήπια πτώση τη D50.

    Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών εμφάνισαν τους χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων τη D22 και D50 συγκριτικά με τους ηλικιωμένους άνδρες. Γενικά, όλοι οι υγειονομικοί (25-70 ετών) και το 90% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, την ημέρα 50, είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε πολύ υψηλούς τίτλους.

    Αυτό το αποτέλεσμα δηλώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και δείχνει ότι οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους είναι σχεδόν μηδενική.

    Η έγκαιρη, βάσει των διαθέσιμων μελετών, δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους. Το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού φαίνεται να είναι, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, πιο υψηλό στις γυναίκες και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

    Σημαντικά τα ευρήματα της μελέτης

    Ο πρόεδρος των ιδιωτών Πνευμονολόγων Παναγιώτης Ζώης ρωτήθηκε για την μελέτη που είναι μια από τις πολλές που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Όπως ανέφερε «Οι μελέτες και η συγκεκριμένη του ΕΚΠΑ έχει ενδιαφέρον καθώς μεταξύ άλλων δίνει στοιχεία για τον εμβολιασμό και την ανοσία σε διαφορετικές ηλικίες ατόμων.

    «Είναι μια από τις πολλές μελέτες που γίνονται. Μας ενδιαφέρει γιατί έχει να κάνει με πολλά ζητήματα για την ανοσία και τον εμβολιασμών. Μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την δύναμη των εμβολίων» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι και από την συγκεκριμένη μελέτη το συμπέρασμα που μετράει να κρατήσουμε είναι ότι το εμβόλιο έχει καθοριστική σημασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Ο κ. Ζώης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει σε καμία να ανακοπεί η πορεία του εμβολιασμού λέγοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις οδηγούν στην αύξηση των μεταλλάξεων του ιού και αυτό δημιουργεί εκ νέου προβλήματα

    «Η διάρκεια της ανοσίας διαφέρει καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες και συσχετίζονται με την παραγωγή αντισωμάτων Όλα τα λογαριάζουμε. Τα εμβόλια προστατεύουν» αυτό πρέπει να συγκρατήσει και να κατανοήσει ο καθένας από εμάς.

    Τέταρτο κύμα; Τι θα γίνει τότε;

    Ερωτηθείς για τα σενάρια για την εκδήλωση τέταρτου κύματος της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κ. Ζώης δεν το απέκλεισε αλλά ξεκαθάρισε ότι «αν εκδηλωθεί θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά» και δεν θα είναι όπως στην αρχή της πανδημίας καθώς τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και πλέον μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είτε έχει εμβολιαστεί είτε ετοιμάζεται να κάνει το εμβόλιο.

    «Δεν θα είναι ίδια η κατάσταση με την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας. Τότε, χρειαζόμασταν χρόνο για να προετοιμαστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και για να κατανοήσουμε τον ιό και την πανδημία. Τώρα, έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας και θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Θα είμαστε σε καλύτερη θέση το ερχόμενο φθινόπωρο» κατέληξε ο κ. Ζώης.

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ