Πέμπτη 28.03.2024
More

    Ένα εμβόλιο που προστατεύει και από άλλους «συγγενείς» κορωνοϊούς

    Δείτε τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες σχετικά με την διασταυρούμενη ανοσία που προσφέρει το τρέχον εμβόλιο σε άλλους κορωνοϊούς

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας από επιστήμονες του Northwestern Medicine, καθώς είναι για πρώτη φορά συμπέραναν ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό καθώς και οι προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς μπορούν να παρέχουν ευρεία ανοσία έναντι σε άλλους παρόμοιους κορωνοϊούς. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Investigation.

    Aυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι πως το πλάσμα των ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 , ανέπτυξαν αντισώματα που παρείχαν προστασία και από το στέλεχος SARS-CoV-1, που εμφανίστηκε το 2003, αλλά και ενάντια στον κορωνοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από πειράματα σε ζώα, τα ποντίκια που ήταν ανοσοποιημένα από το εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-1, που αναπτύχθηκε το 2004, ανέπτυξαν ανοσολογικές αποκρίσεις που τους θωράκισαν και από την έκθεση στον SARS-CoV-2. Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊό μπορούν να προστατεύσουν από μεταγενέστερες λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς.

    Όσα ποντίκια όμως είχαν αποκτήσει ανοσία από το εμβόλιο για την COVID-19 και αργότερα εκτέθηκαν σε έναν κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος (HCoV-OC43, που είναι διαφορετικός από το στέλεχος του SARS), ήταν μερικώς προστατευμένα ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, όμως η προστασία αυτή δεν ήταν τόσο ισχυρή. Οι επιστήμονες δίνουν την εξής ερμηνεία: ο SARS-CoV-1 και ο SARS-CoV-2 είναι γενετικά παρόμοιοι -είναι δηλαδή… ξαδέλφια αν θέλουμε να το πούμε με απλά λόγια – ενώ ο κορωνοϊός του κοινού κρυολογήματος είναι πιο… μακρινός συγγενής από τον SARS-CoV-2.

    Θα υπάρξει ένα καθολικό εμβόλιο ενάντια σε όλους τους κορωνοϊούς;

    Η απάντηση των επιστημόνων είναι μάλλον αρνητική, καθώς κάθε οικογένεια του κορωνοϊού είναι διαφορετική. Παρόλα αυτά, το καλό νέο είναι πως ενδεχομένως βρισκόμαστε ένα βήμα πιο μπροστά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για κάθε διαφορετική οικογένεια του κορωνοϊού: «Η συγκεκριμένη μελέτη μας βοηθά να επανεκτιμήσουμε την έννοια του καθολικού εμβολίου για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Pablo Penaloza-MacMaster, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας-ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg.

    Από τους ερευνητές αξιολογήθηκαν οι ανοσολογικές αποκρίσεις σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο κατά του ιού SARS-CoV-2, καθώς και σε ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Northwestern Memorial.«Είναι πιθανό λοιπόν να μην υπάρξει ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις οικογένειες του κορωνοϊού, όμως ενδέχεται να καταλήξουμε σε ένα γενικό εμβόλιο για κάθε μία από τις κύριες οικογένειες κορωνοϊών» καταλήγει.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ