Ο κ. Χάρης Χαρίσης εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο πως οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται
Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού». Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα ώστε οι γυναίκες να κινητοποιηθούν και να βάλουν τον ετήσιο έλεγχο στο πρόγραμμά τους.
Ο ιδανικός άνθρωπος για να συνομιλήσουμε για την πρόληψη και την εξέταση είναι ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χάρης Χαρίσης.
Ο κ. Χαρίσης εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο πως οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, καθώς η επιστημονική φαρέτρα έχει στη διάθεσή της περισσότερα μέσα. Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι θα κάνουμε οι γυναίκες τα πρέποντα: Τακτικό έλεγχο, ψηλάφηση, μαστογραφία ή υπέρηχο.
Ο κ. Χαρίσης ξεκαθαρίζει ότι αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.
«Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες: να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου. Να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Να κάνουν μαστογραφία τακτικά. Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου», υπογραμμίζει ο Καθηγητής καλώντας τις γυναίκες να μην αμελούν τον ετήσιο έλεγχο.
Αισιόδοξη είναι και η αναφορά τού στην περίπτωση διάγνωσης καθώς όπως υπογραμμίζει έχουν πολλαπλές δυνατότητες «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να μας εξοπλίζουν με περισσότερο «στοχευμένες» θεραπείες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιλεκτικές και εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό», τονίζει ο κ. Χαρίσης.
Το εμβόλιο και οι ελπίδες
Το επόμενο μεγάλο βήμα στη μάχη για τη θεραπεία του καρκίνου θα μπορούσε να είναι ένα εμβόλιο. Ο κ. Χαρίσης ρωτήθηκε για τα εμβόλια που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα βοηθούν σημαντικά στην συρρίκνωση των όγκων. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες προχώρησαν πολύ και πολλοί προβλέπουν ότι περισσότερα εμβόλια κατά του καρκίνου θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν στην επόμενη πενταετία. Στην πραγματικότητα δεν είναι «παραδοσιακά» εμβόλια που προλαμβάνουν τη νόσο, αλλά εμβόλια που θα στοχεύουν στη συρρίκνωση των όγκων και την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου. Στην πρώτη γραμμή των πειραματικών θεραπειών είναι ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα, το μελάνωμα και ο καρκίνος του παγκρέατος. Ο κ. Χαρίσης επεσήμανε ότι ήδη τα μηνύματα για το μελάνωμα είναι κάτι παραπάνω από θετικά και αισιόδοξα.
Μην αφήνετε την πρόληψη
Το προληπτικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά-Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού» αποτελεί την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής του υπουργείου Υγείας, που ξεκίνησε να τρέχει τον Ιούνιο του 2022 και αφορά 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι εύκολη και συνάμα πολύ γρήγορη, χωρίς αναμονές και αναβολές. Οι γυναίκες δικαιούχοι ακολουθούν τα βήματα που αναλυτικά αναφέρονται στο mastografia.gov.gr.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ