Σάββατο 25.05.2024
More

  Ερευνητές πέτυχαν την αντιστροφή της γήρανσης των κυττάρων του δέρματος

  Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα του δέρματος σε ανθρώπους ηλικίας από 38 έως 53 ετών

  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το… «Άγιο Δισκοπότηρο» της ανθρωπότητας: Τη μέθοδο για την επιβράδυνση του γήρατος!

  Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα του δέρματος σε ανθρώπους ηλικίας από 38 έως 53 ετών και κατάφεραν να τα κάνουν «νεότερα» κατά 30 χρόνια!

  Η μέθοδος που ανέπτυξαν επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης, ενώ γίνεται και η επαναφορά λειτουργιών που είχε χαθεί, σε γηρασμένα κύτταρα.

  Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, στο μέλλον θα μπορούσε να προκαλέσει επανάσταση στην ιατρική αναγέννησης, ειδικά αν είναι δυνατόν οι μέθοδοι αυτοί να εφαρμοστούν και σε άλλα κύτταρα, αλλά και ιστούς, του ανθρώπινου σώματος.

  «Η έρευνά μας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, στην κατανόηση του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων», δήλωσε ο Δρ. Diljeet Gill, από το Ινστιτούτο Babraham, που αποτελεί το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. «Αποδείξαμε ότι τα κύτταρα μπορούν να αναγεννηθούν, χωρίς να χάσουν τις λειτουργικές τους ιδιότητες, αλλά και ότι αυτή αναγέννηση μπορεί να επαναφέρει κάποιες λειτουργίες στα γερασμένα κύτταρα. Το γεγονός ότι είδαμε επίσης ενδείξεις αντιστροφής της γήρανσης σε κάποια γονίδια που συνδέονται με ασθένειες, είναι ιδιαίτερα υποσχόμενο για τις μελλοντικές έρευνες», ανέφερε επίσης.

  Εικόνα από την έρευνα των επιστημόνωνΕικόνα από την έρευνα των επιστημόνων

  Η έρευνα αυτή αποτελεί συνέχεια της γνωστής κλωνοποίησης του προβάτου Ντόλι. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατανόηση του μηχανισμού που επιτρέπει αυτή την αναγέννηση, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες νέες κυτταρικές θεραπείες, που απαιτούνται για παράδειγμα σε περιπτώσεις ασθενειών του δέρματος ή σοβαρών εγκαυμάτων. Επίσης, υπάρχει προοπτική για τη χρήση αυτής της νέας μεθόδου για τα κύτταρα και σε άλλες περιπτώσεις εκφυλιστικών ασθενειών, όπως είναι το Αλτσχάϊμερ.

  Επίσης, θα γίνουν δοκιμές σε άλλα σημεία του οργανισμού, όπως οι μυς, το συκώτι και τα κύτταρα του αίματος.

  Το «ελιξίριο της νεότητας» ή το χάπι αντιγήρανσης, ίσως να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, τελικά, όπως ανέφεραν οι ερευνητές…

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ