Σάββατο 18.01.2025
More

    Εργαστηριακό αίμα χορηγείται πρώτη φορά σε ανθρώπους

    Στο πλαίσιο μιας πρώτης παγκόσμιας κλινικής δοκιμής, αίμα που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο χορηγήθηκε σε ανθρώπους σε μικρές ποσότητες. Όσοι συμμετείχαν στις δοκιμές δέχτηκαν «τεχνητό αίμα» σε ποσότητα που δεν ξεπερνούσε τη μία ή δύο κουταλιές και στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί πως το συγκεκριμένο αίμα αποδίδει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

    Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν εξαιρετικά σπάνιες ομάδες αίματος που αν και θεωρούνται ζωτικής σημασίας είναι σε μεγάλο βαθμό δυσεύρετες. Μία τέτοια ανακάλυψη θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη σε άτομα η ζωή των οποίων εξαρτάται από τακτικές μεταγγίσεις αίματος για καταστάσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν το αίμα του δωρητή δεν ταιριάζει με ακρίβεια στον οργανισμό του ασθενούς, τότε το σώμα αρχίζει να το απορρίπτει και η θεραπεία αποτυγχάνει.

    Ο καθηγητής Άσλι Τόγιε, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σύμφωνα με το bbc, επιβεβαιώνει ότι ορισμένες ομάδες αίματος μέχρι πρότινος ήταν πραγματικά, τόσο μα τόσο σπάνιες, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν μόνο δέκα άτομα ανά χώρα που να μπορούν να γίνουν δωρητές.

    «Μαζική παραγωγή αίματος»

    Η διαδικασία καλλιέργειας του αίματος διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Στα δύο πρώτα άτομα που έχουν λάβει μέρος στη δοκιμή, θα χορηγηθούν δύο δόσεις των 5-10 ml με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Η μία δόση θα είναι φυσιολογικού αίματος, ενώ η δεύτερη θα είναι μια δόση αίματος που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο θα είναι πιο ευεργετικό από εκείνο που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρά τις οικονομικές και τεχνολογικές προκλήσεις, η εν λόγω ανακάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα «μαζικής παραγωγής αίματος» και θέτει τις βάσεις για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση αίματος σε άτομα με ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ