Πέμπτη 30.03.2023
More

  Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Αλλάζει το όριο ηλικίας για τα ζευγάρια

  Νέα νομοθετική ρύθμιση

  Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να προωθηθεί τo επόμενο διάστημα αυξάνεται το όριο ηλικίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση από τα 50 έτη που είναι σήμερα για τις γυναίκες στα 52.

  Τη σχετική απόφαση έλαβε σύμφωνα με το ethnos.gr η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

  Η τροπολογία

  Η αρμόδια αρχή κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση έπειτα από μελέτη των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και με βάση το επιχείρημα ότι η πανδημία καθυστέρησε χιλιάδες ζευγάρια, αφού η εξωσωματική γονιμοποίηση είχε παγώσει λόγω του κορωνοϊού.

  Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε σχετικά με τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας: «Ξέρουμε ότι η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αρχική αναστολή της λειτουργίας των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέχρι να υπάρξουν δεδομένα τα οποία εγγυώνται και την ασφάλεια της θεραπείας και γενικά την όλη διαδικασία».

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τροπολογία για την παράταση της ηλικίας στα 52 έτη για τις γυναίκες αναμένεται να προωθηθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ