Παρασκευή 22.11.2024
More

    Η BioNTech «ξεκινά φέτος» κλινικές δοκιμές εμβολίων mRNA κατά του καρκίνου

    Η γερμανική BioNTech ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου εντός του έτους στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

    Ο Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι η εταιρεία του βρίσκεται στη φάση επιλογής των μορφών καρκίνου για τις οποίες θα δοκιμάσει εξατομικευμένα εμβόλια mRNA ως ανοσοθεραπεία.

    Η BioNTech, περισσότερο γνωστή για τη συνεργασία της με τη Pfizer για τη διάθεση εμβολίου κατά της Covid-19, πιστεύει ότι η τεχνολογία του mRNA μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως στην ογκολογία.

    «Πιστεύουμε ότι θα είναι εφικτό για μεγάλους αριθμούς ασθενών πριν από το 2030» είπε ο Σαχίν.

    Τόσο η BioNTech όσο και αμερικανική Moderna όσο είχαν ιδρυθεί με στόχο την αξιοποίηση του mRNA σε εμβόλια κατά του καρκίνου.

    Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του μελανώματος σε συνεργασία με τον ελβετικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας Roche.

    Η Pfizer, η οποία αγόρασε την τεχνογνωσία της BioNTech, έχει ανακοινώσει ότι επιχειρεί να αναπτύξει εμβόλια mRNA «για κάθε συμπαγή όγκο», συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των ωοθηκών αλλά και του μελανώματος.

    Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα εμβόλια δεν προορίζονται για πρόληψη αλλά θεραπεία.

    Η διαδικασία ξεκινά με τη λήψη κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία στη συνέχεια τροποποιούνται στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον συγκεκριμένο όγκο.

    «Το 2014 χρειαζόμασταν 3-6 μήνες για να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο, τώρα χρειαζόμαστε 4-6 εβδομάδες. Στόχος μας είναι να πέσουμε κάτω από τις 4 εβδομάδες» είπε ο Σαχίν.

    Μέχρι σήμερα πάντως κανένα από τα αντικαρκινικά εμβόλια που έχουν αναπτύξει η BioNTech και η Moderna δεν έχει λάβει έγκριση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ