Τρίτη 27.02.2024
More

  Η έγκαιρη διάγνωση και η φροντίδα των ασθενών

  O Ιωάννης Τσίμαρης για την σκλήρυνση κατά πλάκας

  Την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για την σκλήρυνση κατά πλάκας επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ουρολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ στην Ουρολογική Κλινική Γ.Ν.Ι. Γ. Χατζηκώστα, και αντιδήμαρχος  Ιωάννης Τσίμαρης.

  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την σκλήρυνση, ο γιατρός επικεντρώθηκε στην σημασία που έχει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

  Στόχος όπως ανέφερε είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. «Η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων είναι δύσκολη» τόνισε χαρακτηριστικά.

  Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

  Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναπολέων Μπίστας

  Στα όσα μπορούν ακόμη να γίνουν ώστε οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας, Ναπολέων Μπίστας. Ο κ. Μπίστας εξήγησε την σημασία αύξησης κρατικών δομών για την σκλήρυνση κατά πλάκας. «Θέλουμε ένα κέντρο για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό είναι που παλεύουμε χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας, είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1997 από τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οικογένειες τους. Εξυπηρετεί στα πλαίσια του εθελοντισμού, πάσχοντες από όλη τη Β.Δ.  Ελλάδα, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς απευθύνονται για την παρακολούθηση τους στη Νευρολογική Κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Ι.. Έδρα του σωματείου τα Ιωάννινα και το γραφείο του είναι επί της οδού Γ. Παπανδρέου 2, στο Παλαιό Χατζηκώστα, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 26510-93521.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ