«Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη», λέει ο Χ. Χαρίσης
Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα που στέλνει σε όλες τις γυναίκες ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Χάρης Χαρίσης καλώντας τις γυναίκες να νικήσουν την όποια φοβία έχουν για τον κορωνοϊό και να μην αναβάλουν στιγμή το προγραμματισμένο ετήσιο έλεγχο μαστών.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει άγχος και φόβο ενώ η άνοδος των κρουσμάτων και σε τοπικό επίπεδο κρατά πολλές γυναίκες μακριά από τις ιατρικές εξετάσεις και τα νοσοκομεία που τις διενεργούν.
Η ανησυχία ειδικά των επιστημόνων είναι μεγάλη καθώς ελλοχεύει πάντα ο φόβος μη χαθούν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του φόβου που κρατά τους ασθενείς μακριά από την πρόληψη που είναι το Α και το Ω στον καρκίνο και φυσικά και στον καρκίνο του μαστού όταν διαγνωστεί έγκαιρα.
Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έχει σημασία να τονιστεί η ανάγκη διενέργειας προληπτικών ελέγχων.
O Καθηγητής Χειρουργικής κ. Χάρης Χαρίσης ανέδειξε την αγωνία που υπάρχει ενώ με τον ήρεμο επιστημονικό του λόγο καλεί τις γυναίκες να μην αμελήσουν τις εξετάσεις τους λέγοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού κάνοντας μια γυναίκα μαστογραφία είναι ανάλογος με τον καθημερινό κίνδυνο που διατρέχουμε κάνοντας τα ψώνια μας στο σουπερ μάρκετ. Παράδειγμα απλοϊκό αλλά αληθινό!
Η ανησυχία δεν αφορά μόνο την ειδικότητα του κ. Χαρίση καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ανησυχία για την διατάραξη των υπηρεσιών υγείας καταγράφτηκε πρόσφατα και σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στο 90% και πλέον των χωρών η συνηθισμένη ροή των υπηρεσιών υγείας διαταράχθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, με τις μεγάλες προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική φροντίδα τις τελευταίες δεκαετίες να κινδυνεύουν…
Ανάμεσα στις υπηρεσίες υγείας που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί (70%), ο οικογενειακός προγραμματισμός (68%) και η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου (55%), ενώ οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών επηρεάστηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις χώρες που απάντησαν στα ερωτήματα του ΠΟΥ.
Ακριβώς πάνω σε αυτές τις επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο στάθηκε και ο κ. Χαρίσης λέγοντας πως «μεγάλα επιστημονικά συνέδρια ακυρώθηκαν, επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις ματαιώθηκαν και αυτά είναι μερικά μόνο από όσα συνέβησαν εξαιτίας της πανδημίας. «Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάποια θετική εξέλιξη για την έρευνα στον καρκίνο του μαστού» σημειώνει, χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα και στην αρχή της πανδημίας είχε δημιουργηθεί και ζήτημα με τα χειρουργεία των καρκίνων που όμως, ευτυχώς, στη χώρα μας αντιμετωπίστηκε σχετικά άμεσα. Προβλήματα με τα χειρουργεία υπήρξαν και σε άλλες χώρες του κόσμου. «Σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» αν και ο κ. Χαρίσης σπεύδει να πει ότι χρειάζεται διαχείριση όλων των δεδομένων: «Είναι αναγκαίο, καθώς δεν θέλει κανείς να χάσουμε ασθενείς από άλλες ασθένειες εξαιτίας της πανδημίας».
Νικήστε το φόβο, κάντε τον αναγκαίο έλεγχο!
Η πανδημία έχει φοβίσει και τις γυναίκες που πολλές εξ’ αυτών αναβάλλουν ή μεταθέτουν για αργότερα τους τους απαιτούμενους ετήσιους ελέγχους και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
«Πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες ότι ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ανάλογος με τον κίνδυνο να κολλήσουν κάνοντας τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ» λέει ξεκάθαρα, ο Καθηγητής θέλοντας έτσι να κατευνάσει την όποια ανησυχία υπάρχει στον γυναικείο πληθυσμό που αποφεύγει ακόμη και τα εξωτερικά ιατρεία εξέτασης μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας που υπάρχει ειδικά το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων.
«Όλα τα μηχανήματα απολυμαίνονται μετά από κάθε εξέταση. Η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη στα εξωτερικά ιατρεία εξέτασης μαστού. Οι γυναίκες είναι σημαντικό να κατανοήσουν την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης», κατέληξε ο κ. Χαρίσης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ