Κυριακή 19.01.2025
More

    Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης οι βασικές αιτίες θανάτων το 2019

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

    Οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι πλέον οι κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, σε μια δραματική αλλαγή σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν.

    Αποτελούν πλέον επτά από τις 10 πρώτες αιτίες θανάτου, αύξηση σε σχέση με το 2000 που ήταν τέσσερις στις 10, με τις καρδιακές παθήσεις να αντιστοιχούν στο 16% όλων των θανάτων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας συγκαταλέγονται πλέον στις 10 κύριες αιτίες θανάτου, ενώ οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν 70% παγκοσμίως μεταξύ του 2000 και του 2019.

    Τα νέα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη να ενταθεί η προσοχή στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αυτές οι νέες εκτιμήσεις είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι πρέπει να ενισχύσουμε γρήγορα την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών», είπε.

    «Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της δραστικής βελτίωσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ισότιμα και ολιστικά. Η ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι σαφώς το θεμέλιο στο οποίο στηρίζονται τα πάντα, από την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών έως τη διαχείριση μιας παγκόσμιας πανδημίας», σημείωσε.

    Οι επτά ασθένειες που επισημάνθηκαν στην έκθεση αντιπροσώπευαν 24,4 εκατομμύρια θανάτους, ή το 44% όλων των θανάτων παγκοσμίως, το 2019. Μετά τις καρδιακές παθήσεις, που σκότωσαν σχεδόν 9 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν η δεύτερη και τρίτη κύρια αιτία θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων, και νεφρικές παθήσεις, αυξήθηκαν επίσης. Η άνοια κατατάσσεται ως η έβδομη κύρια αιτία θανάτου, με τις γυναίκες να επηρεάζονται δυσανάλογα: το 65% των θανάτων αφορούν σε γυναίκες. Ο διαβήτης, ένατος στη λίστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους ανδρών – αύξηση 80% από το 2000.

    Οι θάνατοι από μεταδοτικές ασθένειες μειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά παρέμειναν πρόκληση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ανέφερε η έκθεση. Το HIV/Aids έπεσε από την όγδοη κύρια αιτία θανάτου το 2000 στη 19η το 2019, ενώ η φυματίωση έπεσε από την έβδομη θέση το 2000 στη 13η το 2019 – αλλά εξακολουθεί να είναι στο τοπ 10 στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

    Ο ΠΟΥ έδωσε έμφαση και στους θανάτους που προκλήθηκαν από τραυματισμούς όπως τροχαία ατυχήματα, ιδιαίτερα στην Αφρική, και τη χρήση ναρκωτικών στην ήπειρο της Αμερικής, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 300% στους θανάτους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά μεταξύ 2000 και 2019.

    «Η έκθεση του ΠΟΥ απεικονίζει έναν καταστροφικό τίμημα για την ανθρώπινη ζωή που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», δήλωσε η Katie Dain της NCD Alliance. «Εάν οι κυβερνήσεις είναι σοβαρές για να αποτρέψουν τόσο τον αποφευκτό θάνατο σε μαζική κλίμακα όσο και να προετοιμάσουν καλύτερα τον κόσμο για μελλοντικές πανδημίες, τότε πρέπει να επενδύσουν στην υγεία των πολιτών τους και να προωθήσουν υγιή περιβάλλοντα αντιμετωπίζοντας κοινούς παράγοντες κινδύνου – αλκοόλ, καπνός, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ανθυγιεινές δίαιτες και ατμοσφαιρική ρύπανση – και διασφαλίζοντας ότι ο καθένας που το χρειάζεται έχει πρόσβαση σε βασική και σωτήρια διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα».

     

    Πηγή: Guardian

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ