Κυριακή 19.01.2025
More

    Λ. Μιχάλης: «Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία»

    Τι λέει ο Καθηγητής Καρδιολογίας του ΠΓΝΙ, Λ. Μιχάλης

    Η πανδημία, εκτός του ότι έχει αλλάξει εκ διαμέτρου τις ζωές μας, πρωτίστως μας έχει υπενθυμίσει την τεράστια σημασία που έχει για όλους μας η υγεία, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά!

    Τα ιατρικά στοιχεία σε έρευνες που έχουν διενεργηθεί δείχνουν ότι πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν παραμελήσει τις προληπτικές εξετάσεις, ενώ δυστυχώς δεκάδες ασθενείς άλλων νοσημάτων δεν φτάνουν ποτέ, ή φτάνουν αργά στα νοσοκομεία, εξαιτίας του φόβου τους για την μετάδοση του covid 19.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διεξάγει έρευνες όπου επιχειρείται να γίνει εκ νέου καταγραφή όλων των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η συχνότητα αυτών θα συγκριθεί με περσινά δεδομένα στους αντίστοιχους μήνες.

    «Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα έχει παρατηρηθεί και εξακολουθεί να παρατηρείται σημαντική πτώση στον καταγεγραμμένο αριθμό των ασθενών που προσέρχονται ή διακομίζονται στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου» τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Λάμπρος Μιχάλης.

    Ο κ. Μιχάλης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχονται εξαιτίας του φόβου των ασθενών να πάνε στο νοσοκομείο. «Ο κόσμος φοβάται να έρθει στο Νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μήνες με την πανδημία. Τα Νοσοκομεία καλύπτουν τις ανάγκες και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πάντα δυσλειτουργούσε στη χώρα μας και τώρα ακόμη περισσότερο».

    Υπογράμμισε ότι θα πρέπει το κενό στην πρωτοβάθμια πρόληψη να καλυφθεί και με ιδιώτες γιατρούς λέγοντας ότι το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την κάλυψη τμήματος του κόστους των προληπτικών εξετάσεων «Η μείωση της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων ενώ εγκυμονεί κίνδυνο για την πορεία των ασθενών στο άμεσο μέλλον. Πολλοί ηλικιωμένοι εξαιτίας της πανδημίας δεν βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τους συγγενείς ή και με τον θεράποντα ιατρό τους και αυτό έχει πολλές συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά.

    Ανησυχία δημιουργούν οι ουρές στα Rapid Test

    Την ίδια ώρα στις πύλες εισόδου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όπου και βρίσκονται συνεργεία του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test σχηματίζονται ουρές από πολίτες. Η εικόνα του συνωστισμού- καθώς πόση απόσταση μπορεί να κρατηθεί σε εσωτερικό χώρο, προκαλεί ανησυχία!

    Ο κ. Μιχάλης όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα και ζητούν να αλλάξει ο τρόπος που διενεργούνται αυτοί οι έλεγχοι για να περιοριστεί και ο κίνδυνος που υπάρχει.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ