Πέμπτη 28.03.2024
More

    Και γερνάμε και δεν γεννάμε- Μόνο αύξηση των γεννήσεων δεν έφερε ο υποχρεωτικός εγκλεισμός

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μ. Πασχόπουλο

    Και ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας θα οδηγούσε σε αύξηση των γεννήσεων, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη!

    Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι γεννήσεις κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή εννέα μήνες και πλέον από την έναρξη της πρώτης καραντίνας, μειώθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

    Η καθοδική τάση συνεχίστηκε και τον φετινό Ιανουάριο, καθώς είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778.

    Λιγότερο αρνητική ήταν η εικόνα το Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι αυτών του 2021 που έφτασαν τις 6.553.

    Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μηνά Πασχόπουλο, νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία τόσο σε συναισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού όσο και κατ΄ επέκταση της αδυναμίας για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό.

    Ο κ. Μηνάς Πασχόπουλος εξήγησε ότι πολλά ζευγάρια είτε δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδί όσο διαρκεί η πανδημία, κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων αλλά και των πιθανών συνεπειών του COVID-19 σε μία εγκυμοσύνη.

    Δυσοίωνα τα μαντάτα

    Το πιο δυσοίωνο μήνυμα, όμως, συνοψίζεται στη βαθιά γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών. Η χώρα έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Μόνον η Ιταλία έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων» αναφέρει ο κ. Πασχόπουλος λέγοντας ότι χρειάζεται από πλευράς της πολιτείας η λήψη μέτρων αλλά και συγκεκριμένα κίνητρα ώστε να αλλάξει η σημερινή πραγματικότητα.

    «Το πρόβλημα στην Ελλάδα υπήρχε και πριν την πανδημία. Η υγειονομική κρίση φέρνει έξαρση του προβλήματος. Το θέμα της αναπαραγωγής και της υπογεννητικότητας είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στα ζευγάρια ώστε να αντιστραφεί η όλη κατάσταση. Γνωρίζουμε -χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ότι τουλάχιστον 300.000 ζευγάρια έχουν πρόβλημα γονιμότητας ενώ ένα 3% καταφεύγει την εξωσωματική.» καταλήγει ο κ. Πασχόπουλος υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα κινήτρων για την ενίσχυση των ζευγαριών στην απόκτηση παιδιών.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ