Παρασκευή 04.12.2020
More

  Με μεγάλη συμμετοχή η ενημέρωση για τον Διαβήτη

  Διαδικτυακό σεμινάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, η Ομάδα Εργασίας «Καρδιά και Σακχαρώδης Διαβήτης» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας διοργάνωσε την Παρασκευή Webinar με θέμα «Διαχείριση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακή Νόσο: Συστάσεις και νεότερα δεδομένα».

  Tο Webinar σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, και τα video είναι διαθέσιμα ΕΔΩ

  Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η συχνότητα του Σακχαρώδους Διαβήτη αυξάνεται δραματικά και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 11 άτομα στο Δυτικό Κόσμο και στη Χώρα μας πάσχουν από τη νόσο. Επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν αδιάγνωστα, δεν γνωρίζουν δηλαδή ότι έχουν τη νόσο.

  Ο πλημμελής έλεγχος της νόσου οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου όπως στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και σε επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές όρασης, νευρολογικές διαταραχές, καθώς και έλκη στα πόδια. Πράγματι, περίπου 68% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών με Σακχαρώδη Διαβήτη πεθαίνουν από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το 16% πεθαίνει από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Με άλλα λόγια, οι  ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσιάζουν 2 ως 4 φορές υψηλότερη πιθανότητα να αποβιώσουν από  καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς Διαβήτη. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα άτομα με Διαβήτη παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά  προβλήματα με αυτόν των μη Διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά κατά 15 έτη.

  Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο  παρουσιάζουν διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης. Πράγματι, τόσο ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 όσο και ο προδιαβήτης είναι συνήθεις καταστάσεις σε άτομα με οξέα και χρόνια στεφανιαία σύνδρομα και σχετίζονται με  πτωχότερη κλινική πρόγνωση. Περίπου το 20-30% των ασθενών με στεφανιαία νόσο έχουν γνωστό Διαβήτη, ενώ το 70% παρουσιάζει νεοδιάγνωση Διαβήτη. Επιπλέον, η παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας συσχετίζεται με μεγαλύτερο επιπολασμό Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, 30-40% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν είτε προδιαβήτη είτε κλινικά έκδηλο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

  Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο είναι επιτακτική στη σημερινή εποχή, που αντιμετωπίζουμε την κρίσιμη πανδημία από τον νέο ΚορωνοϊόSARS-2(Covid-19). Πράγματι, οι συνάνθρωποί μας με Σακχαρώδη Διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι πάσχουν συχνότερα και βαρύτερα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών από Covid -19 και παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα. Η αποδοχή της νόσου του Διαβήτη, η εκπαίδευση πάνω στην αντιμετώπισή της, η αλλαγή του τρόπου Ζωής με σωστή δίαιτα και καθημερινή άσκηση, καθώς και η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από τους κατάλληλους ιατρούς αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.

  Εξέχουσας σημασίας είναι φυσικά και η πρόληψη με μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  14 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-12 στα Ιωάννινα

  Στα 14 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

  1.667 νέα κρούσματα, 612 διασωληνωμένοι και 98 νεκροί

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Δωρεά οργάνων στο ΠΓΝΙ

  Λήψη οργάνων από αποβιώσασα δότρια πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΙ

  Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

   Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι πιθανές ημερομηνίες

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.