Η ψυχολόγος, Μαρία Κούλα, μιλά για την ψυχολογική κούραση
“Κούραση” και “αγανάκτηση” είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα πολλών Ελλήνων ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στην χώρα μας.
Η “υπομονή” …είναι η τρίτη λέξη που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα καθώς ένα χρόνο μετά την έναρξη της σοβαρής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στη χώρα μας ακόμη μένουν πολλά να γίνουν για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ευπαθείς ομάδες και γενικός πληθυσμός ακόμη αναμένουν να πάρουν σειρά για το εμβόλιο.
Τα lockdown, οι εναλλασσόμενες περίοδοι εφαρμογής και άρσης μέτρων περιορισμού, τα αντικρουόμενα πολλές φορές μηνύματα από πλευράς των αρμοδίων προκαλούν ψυχική κούραση καθώς τους τελευταίους δώδεκα μήνες βλέπουμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες εικόνες χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο κα Μαρία Κούλα «όλοι μας βιώνουμε ψυχολογική κούραση εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων καταστάσεων που βιώνουμε».
Ο εγκλεισμός, η ανασφάλεια, οι οικονομικές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν, είναι μερικά μόνο από όσα καθορίζουν τα συναισθήματα.
Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα σε ηλικίες προσχολικές, αλλά και στους φοιτητές. Σύμφωνα με την κα Κούλα, όλοι μας πιεζόμαστε αλλά αυτές οι δυο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να δέχονται την μεγαλύτερη πίεση. Τα μικρά παιδιά μένοντας μακριά απο τους παιδικούς σταθμούς δεν κοινωνικοποιούνται, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι στο πανεπιστήμιο χάνουν σημαντικές στιγμές που δεν μπορούν να καλυφθούν.
Ωστόσο, η πανδημία μας δίδαξε και εξακολουθεί να μας διδάσκει πολλά!
Ένα από αυτά, ήταν και οι συμμαχίες των επιστημόνων και των ερευνητών που είχαν σαν αποτέλεσμα την έλευση των εμβολίων.
Η κα Κούλα υποστήριξε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα πάρα την κόπωση που όλοι νιώθουμε.
«Όλοι μας και ειδικά τα νέα παιδιά πρέπει να μείνουν ενεργά, να βρουν χρόνο για τους εαυτούς τους, να μάθουν καινούργιες δεξιότητες και να κρατάνε τους φίλους και την οικογένεια κοντά. Και οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να συζητούν περισσότερο με τα παιδιά τους και να προσπαθούν να καλύψουν το κενο που υπάρχει» τόνισε η κα Κούλα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ