Κυριακή 19.01.2025
More

    Ο εμβολιασμός στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και οι παράμετροι

    Ο εμβολιασμός των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδείκνυται και πρέπει να γίνεται κανονικά

    Μία βασική παραδοχή, ότι ο εμβολιασμός των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδείκνυται και πρέπει να γίνεται κανονικά, αλλά και δύο παράμετροι που επισημαίνουν τους προβληματισμούς που έχουν ήδη δημιουργηθεί για το ίδιο θέμα, περιελάμβανε η δημόσια παρέμβαση της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, διά των καθηγητών Σπυρίδωνα Κονιτσιώτη και Βασιλικής Κωσταδήμα αντίστοιχα.

    Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας λαμβάνουν συστηματικά, θεραπείες που τροποποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είτε την καταστέλλουν παροδικά. Το ζήτημα που δημιουργείται και τέθηκε από τους δύο καθηγητές σχετίζεται με τον χρονισμό του εμβολιασμού τους, σε σχέση με το χρόνο χορήγησης της θεραπείας, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

    «Και η θεραπεία να χορηγηθεί κανονικά και το εμβόλιο κατά της covid-19, να αποδώσει καλύτερα.

    Δεν είναι ακόμη βέβαιο, αφού αναμένουμε να επιβεβαιωθεί πλήρως στην πορεία, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας ο σωστός χρονισμός, ώστε να έχουν αποτέλεσμα και τα δύο, και η θεραπεία και ο εμβολιασμός», ανέφερε ο κ. Κονιτσιώτης, με την κα Κωσταδήμα επίσης να επισημαίνει, ότι ο εμβολιασμός των ασθενών με σκλήρυνση, μπορεί να γίνει και με τους δύο τύπους των εμβολίων που κυκλοφορούν, ανεξάρτητα από τις πολύ σπάνιες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί και οι οποίες μπορεί να παρατηρηθούν και σε κάθε υγιή οργανισμό.

    «Αυτό που θα μπορούσε ίσως να γίνει, έχει να κάνει με το ότι σε περίπτωση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra που χρειάζεται ένα διάστημα τεσσάρων μηνών για πλήρη ανοσία, θα απαιτηθεί πολύς περισσότερος χρόνος για τον ασθενή με σκλήρυνση είτε να έχει ολοκληρώσει πριν τον εμβολιασμό τη θεραπεία του είτε να περιμένει για να ξεκινήσει το νέο κύκλο. Ίσως λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι γνωστές στους νευρολόγους, να είναι προτιμότερο να εμβολιάζονται οι ασθενείς με κάποιο από τα άλλα εμβόλια, που παρέχουν πιο γρήγορη προστασία», ανέφερε ο κ. Κονιτσιώτης.

    Δεν τους «βλέπει» η πλατφόρμα

    Ο δεύτερος προβληματισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κονιτσιώτης έχει να κάνει με το ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, δεν αναγνωρίζει το σύνολο των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, γιατί υπάρχει ένας αριθμός που λαμβάνει την αγωγή του μέσα από το νοσοκομείο, χωρίς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το σύστημα όμως δεν τους «βλέπει», τουλάχιστον προς το παρόν και δε μπορoύν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα ως μέλη μίας ευπαθούς ομάδας. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας Ναπολέων Μπίστας εξέφρασε τις ευχές του στα μέλη της Ένωσης και στο σύνολο των πολιτών, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ