Πέμπτη 21.11.2024
More

    Οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν, το ίδιο και οι μάσκες…

    H πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου για την πανδημία και το σύνδρομο MIS-C

    Η πανδημία είναι παρούσα και δεν φαίνεται να μας αφήνει …ενώ και οι μάσκες φαίνεται ότι θα συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμη την καθημερινότητά μας. Η πίεση που ασκείται στην κοινωνία αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι καθημερινή και υπάρχει πια ένα άγχος.

    Η Πνευμονολόγος και γραμματέας του συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου, Βασιλική Λάζου,  αναφέρθηκε στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας οι οποίοι  έχουν να κάνουν με τον αριθμό των θανάτων αλλά και τις διασωληνώσεις που επίσης είναι πολλές.

    Το μόνο ίσως αισιόδοξο συμβάν είναι ότι υπάρχουν μολύνσεις και σε εμβολιασμένους, αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν νοσούν βαριά «όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο εμβόλια είναι προστατευμένοι σε ένα περίπου 57 -58% ενώ αυτοί που έχουν κάνει το τρίτο εμβόλιο, τις αναμνηστικές δόσεις είναι προστατευμένοι σε ποσοστό πάνω από 82 με 83% προστατευμένοι. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη εστία είναι κυρίως παιδιά» τονίζει η κα. Λάζου.

    Τι θα γίνει με τις μάσκες και πότε αυτές θα βγουν από τα πρόσωπά μας; Η ερώτηση χιλιοδιατυπωμένη αλλά η απάντηση μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τους περισσότερους καθώς σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η μάσκα δεν θα βγει άμεσα και θα πάμε έτσι και τους επόμενους μήνες: «Η μάσκα είναι εδώ και θα παραμείνει μέχρι το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι οι Έλληνες έχουν επικεντρωθεί στο Πάσχα, τους απασχολεί αυτό, εμάς τους επιστήμονες πάντως καθόλου ίσα-ίσα που ανησυχούμε κιόλας … Ο ιός είναι εδώ και η πορεία του είναι να κάνει μεταλλάξεις. Δεν ξέρω για ποιο λόγο πέρασε στο ευρύ κοινό ότι ξαφνικά μετά την «Ο» και την «Ο2» δεν θα υπάρχει κορωνοϊός, ότι επέρχεται η εξαφάνιση», διερωτήθηκε η κα. Λάζου στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα για προς κάθε κατεύθυνση για το πόσο πρέπει να προσέχουμε.

    Επιπρόσθετα, η κα. Λάζου υποστήριξε ξεκάθαρα ότι οι «μεγάλοι τίτλοι και οι βαρύγδουποι δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Ο ιός θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου με μεταλλάξεις μέχρι να γίνει μία ήπια ίωση όπως είναι και η γρίπη που κάποιοι το περνάνε πιο ελαφριά και κάποιοι πιο βαριά.  Αυτή είναι η προοπτική του ιού και όχι να εξαφανιστεί από τον Γενάρη μέχρι το Φλεβάρη. Εδώ θα είμαστε για όλους τους επόμενους μήνες και θα μας απασχολεί. Ο στόχος είναι αυτή τη στιγμή όσοι νοσούν να μην νοσούν βαριά και να μη χρειάζεται η περίθαλψη σε νοσοκομείο, να πέσουν οι δείκτες θανάτου που βλέπουμε ότι έχουμε 100 άτομα κάθε μέρα. Η προοπτική είναι να νοσούν λιγότερο βαριά όσοι έχουν εμβολιαστεί», επεσήμανε.

    Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η έλευση δυο ακόμη εμβολίων που η έλευσή τους ίσως δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον εμβολιασμό ανθρώπων που μέχρι σήμερα δηλώνουν αντίθετοι σε συγκεκριμένα τύπου εμβόλια:  «Πρέπει εδώ να αναφέρουμε την κυκλοφορία των δύο νέων εμβολίων τα οποία δεν είναι mRNA, μία είδηση με καλή προοπτική. Ας ελπίσουμε ότι όσοι φοβόντουσαν να κάνουν mRNA εμβόλια, τώρα που έρχονται τα καινούρια εμβόλια τα οποία δεν είναι αυτής της τεχνολογίας θα πειστούν να εμβολιαστούν με αυτά» κατέληξε η κα. Λάζου.

    Για το σύνδρομο MIS-C

    Ερωτηθείσα για τις επιπλοκές στα παιδιά που έχουν απασχολήσει την  ιατρική κοινότητα υποστήριξε ότι οι επιπλοκές αναφέρονται στο λεγόμενο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Ουσιαστικά, πρόκειται για συστηματική φλεγμονή στον οργανισμό στα παιδιά που αφορά σε πάρα πολλά όργανα. Το σύνδρομο αυτό το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί έπειτα από 15 με 20 μέρες και αφορά κυρίως παιδιά ευτυχώς όχι πολλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά  ενώ αναφέρεται ότι ανάλογο σύνδρομο έχει  το παιδί που έγινε διακομιδή του από τη Λέσβο στο νοσοκομείο της Αθήνας.

    «Γενικώς θα ήθελα να αναφέρουμε ότι  αυτό το σύνδρομο καταρχήν δεν είναι συχνό και κατά δεύτερον ο ασθενής θα πορευτεί καλά εφόσον είναι ευαισθητοποιημένοι οι γονείς και πάνε έγκαιρα στο γιατρό για εξέταση.  Αυτό που θα πρέπει λιγάκι να αναφέρουμε είναι πως από  τα πράγματα που παρουσιάζει αυτό το σύνδρομο, ομοιάζουν με συμπτώματα τύπου Kawasaki. Δηλαδή, μπορούμε να δούμε τα παιδιά να έχουν κόκκινα μάτια, κόκκινα χείλη, κόκκινες παλάμες και πέλματα, εξανθήματα σε όλο το σώμα που τους θυμίζει μία ίωση και πολλές φορές μπορεί να μπερδεύεται με την Kawasaki, αυτά όμως τα συμπτώματα σε συνδυασμό και με τα γαστρεντερικά θα πρέπει να τους ανησυχήσουν παρακινώντας τους να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους» κατέληξε η γιατρός.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ