Κυριακή 31.05.2020
More

  ΠΓΝΙ- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί ασθενείς για τον κορωνοϊό

  Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους.

  Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν το νέο κορωνοϊό;

  Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι τα διαβητικά άτομα είναι περισσότερο πιθανό να νοσήσουν με τον Covid-19 σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι ασθενείς με διαβήτη όταν νοσήσουν έχουν χειρότερη έκβαση. Πράγματι, η συχνότητα των σοβαρών επιπλοκών από τον κορωνοϊό και οι θάνατοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι στους διαβητικούς ασθενείς. Επίσης, όσα περισσότερα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ένα άτομο (π.χ. διαβήτης, καρδιοπάθεια, νεφρική νόσος) τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές από τον ιό. Έχει παρατηρηθεί ότι στα νεαρά άτομα και ιδιαίτερα στα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη η νόσηση από τον νέο κορωνοϊό εξελίσσεται, για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα, σχετικά ήπια.

  Ο καλός έλεγχος του διαβήτη προστατεύει από τον Covid-19;

  Εάν ο διαβήτης ελέγχεται ικανοποιητικά, φαίνεται ότι ο κίνδυνος τόσο να κολλήσετε τον κορωνοϊό ή/και να εμφανίσετε τη σοβαρή μορφή της νόσου είναι περίπου ο ίδιος με το γενικό πληθυσμό. Όταν, όμως, η ρύθμιση του διαβήτη δεν είναι καλή, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της μειωμένης αμυντικής ικανότητας του οργανισμού στη λοίμωξη.

  Έχω σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Κινδυνεύω περισσότερο να εμφανίσω διαβητική κετοξέωση;

  Γενικά, οι ιογενείς λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης, ιδιαίτερα στους ασθενείς με τύπου 1 σακχαρώδη διαβήτη. Στην κατάσταση αυτή διαταράσσεται το ισοζύγιο των υγρών και των ηλεκτρολυτών του οργανισμού που είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της ‘σηπτικής κατάστασης’. Πράγματι η ‘σηπτική καταπληξία (shock)’ είναι σοβαρότατη επιπλοκή στη λοίμωξη με Covid-19. Κατά συνέπεια, εάν βρείτε τη μέτρηση του σακχάρου σας υψηλή (πάνω από 240 mg/dl) σε περισσότερες από δύο μετρήσεις, ελέγξτε τα ούρα σας για κετόνες.

  Πρέπει να προσέχω περισσότερο τώρα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη;

  Σαφώς και η προσοχή σας πρέπει να είναι αυξημένη. Προσοχή για την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως πυρετός, ξηρός επίμονος βήχας, δύσπνοια. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Είναι συνετό από πριν να έχετε μετρήσεις το σάκχαρό σας, να έχετε δεί εάν υπάρχουν κετόνες στα ούρα, να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερού και να καταγράψετε τα συμπτώματά σας όπως εμφανίστηκαν.

  Πότε να θορυβηθώ και ζητήσω επείγουσας ιατρική βοήθεια;

  Σημεία συναγερμού είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η αίσθηση πόνου ή βάρους στο στήθος, η σύγχυση και η υπνηλία, ή η κυανωτική χροιά στα χείλη ή στο πρόσωπο.

  Ο κίνδυνος διαφέρει για τους διαβητικούς τύπου 1 και τύπου 2;

  Δεν γνωρίζουμε κάποιον προφανή λόγο για τον οποίο θα αναμενόταν διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ του τύπου 1 και τύπου 2. Οι όποιες διαφορές μπορεί να αποδοθούν στην ηλικία των ασθενών, τις επιπλοκές του διαβήτη και τις συννοσηρότητες και βέβαια στην καλή ρύθμιση του διαβήτη. Οι διαβητικοί με πολλαπλά προβλήματα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εάν νοσήσουν με τον νέο κορωνοϊό.

  Τι να προσέχει γενικότερα ένας διαβητικός;

  Να δίνετε περισσότερη προσοχή στον έλεγχο του σακχάρου. Να είστε σε επικοινωνία με το γιατρό σας. Να φροντίζετε να παίρνετε αρκετά υγρά. Να φροντίζετε να έχετε διαθέσιμα τα φάρμακά σας. Με την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε άσκοπα. Φροντίστε να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε αρκετά και να φροντίζετε την κίνηση και την άσκησή σας. Προσοχή στη διατροφή: προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυχαιμικό δείκτη (π.χ. λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα), αποφύγετε τα τηγανιτά, περιορίστε τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες και τα λίπη, μην ξεχνάτε τα φρούτα.

   

  Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

  Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Από το Τμήμα Μετάφρασης στο Τμήμα Λογιστικής!

  Θέματα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ηγουμενίτσα) ρυθμίζει το άρθρο 102 του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή

  Φειδωλός και συγκρατημένος ο Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλης

  Σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία...

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του Σαββατοκύριακου.

  Αυστηροποίηση των ποινών για τους κανόνες ΠΟΠ

  Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων ΠΟΠ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο

  Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

  Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.