Σάββατο 31.10.2020
More

  Πού μπορεί να οφείλονται τα συνεχή συμπτώματα του κορωνοϊού;

  Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Υγείας της Βρετανίας

  Η μακροχρόνια επίδραση της λοίμωξης από κορωνοϊό μπορεί να επηρεάζει τους ανθρώπους με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικά από αυτά τα συνεχή συμπτώματα είτε δεν γίνονται πιστευτά είτε δεν αντιμετωπίζονται, όπως σημειώνει το BBC.

  Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Υγείας της Βρετανίας, μπορεί να υπάρξει τεράστιος ψυχολογικός αντίκτυπος σε άτομα που ζουν με μακροχρόνια Covid-19. Χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη – και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να έχει καλύτερη πληροφόρηση.

  Εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή λόγω κορωνοϊού

  Στους περισσότερους ανθρώπους λέγεται ότι θα αναρρώσουν από τις ήπιες μολύνσεις κορωνοϊού μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, και από μία πιο σοβαρή ασθένεια μέσα σε τρεις. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν με μία συνεχιζόμενη Covid. Και με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτός ο αριθμός είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

  Με βάση συνεντεύξεις με 14 μέλη ομάδας στο Facebook με μακροχρόνιο αντίκτυπο από τη λοίμωξη Covid και την πιο πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα επηρεάζουν τα πάντα, από την αναπνοή, τον εγκέφαλο, την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα έως τα νεφρά, το έντερο, το ήπαρ και το δέρμα.

  Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε τέσσερα διαφορετικά σύνδρομα:

  • μόνιμης βλάβης οργάνων στους πνεύμονες και την καρδιά
  • σύνδρομο μετα-εντατικής θεραπείας
  • σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης
  • συνεχιζόμενα συμπτώματα της Covid-19

  Μερικοί από αυτούς που προσβλήθηκαν παρέμειναν στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα με σοβαρή Covid-19 – αλλά άλλοι, που είχαν ήπια λοίμωξη, δεν έχουν καν κάνει τεστ ή διαγνωστεί.

  Η έκθεση αναφέρει ότι η πραγματοποίηση μιας «λειτουργικής διάγνωσης για τη συνεχιζόμενη Covid-19» θα βοηθούσε τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση στην υποστήριξη.

  «Καθίσταται σαφές ότι, για μερικούς ανθρώπους, η μόλυνση Covid-19 είναι μια μακροχρόνια ασθένεια», αναφέρει η έκθεση.

  «Για μερικούς, αυτό σχετίζεται με την αποκατάστασή τους μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο – αλλά άλλοι αναφέρουν εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή που ακολουθούν μια αρχική λοίμωξη που αντιμετώπισαν στο σπίτι, με τα συμπτώματα να γίνονται πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου».

  Η συγγραφέας της έκθεσης Dr Elaine Maxwell είπε ότι είχε υποθέσει ότι όσοι είχαν αρρωστήσει σοβαρά από την Covid-19 θα επηρεάζονταν περισσότερο και όσοι είχαν χαμηλό κίνδυνο θανάτου, κινδύνευαν επίσης λιγότερο να ζήσουν με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

  Αλλά η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει. «Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα ιστορικό Covid που υποφέρουν περισσότερο από κάποιον που ήταν σε αναπνευστική υποστήριξη για αρκετές εβδομάδες», είπε.

  Και αυτές οι εξουθενωτικές επιπτώσεις σε μερικούς ανθρώπους θα μπορούσαν να θέσουν «σημαντικό βάρος», στα εθνικά συστήματα υγείας.

  «Οι γιοι μου ανέλαβαν το μαγείρεμα και την καθαριότητα»

  Η Jo House, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δεν επέστρεψε στη δουλειά της περισσότερο από έξι μήνες μετά τη μόλυνση. Ξεκίνησε με άσχημο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αλλά εξελίχθηκε σε συντριπτική κόπωση και πονοκεφάλους πριν κάνουν την εμφάνισή τους καρδιακά προβλήματα και μυϊκοί πόνοι. «Τις προάλλες σηκώθηκα, ήμουν πραγματικά ζαλισμένη, λιποθύμησα και κατέληξα στα επείγοντα», λέει.

  Αν και η κατάσταση της καρδιάς και η δύσπνοια έχουν βελτιωθεί λίγο, τα συνεχιζόμενα συμπτώματά της εξακολουθούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή της και στην οικογένειά της. Ο σύντροφός της Ash αντιμετωπίζει επίσης συμπτώματα που δεν θα εξαφανιστούν. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι γιοι της έπρεπε να αναλάβουν όλο το μαγείρεμα και την καθαριότητα.

  «Πολλοί άνθρωποι ταξινομούνται ως ήπια συμπτώματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ήπια καθόλου. Χρειαζόμαστε υποστήριξη», λέει.

  Αν και η Jo είχε πνευμονία, δεν έκανε ποτέ τεστ για τον ιό και δεν εισήχθη στο νοσοκομείο. «Και οι δύο κάναμε διαθήκες όταν ήμασταν πολύ άρρωστοι. Ήταν τρομακτικό».

  Η έκθεση ζητά υποστήριξη στην κοινότητα τονίζει ότι η συνεχιζόμενη Covid είναι πιθανό να έχει δυσανάλογο αποτέλεσμα σε ορισμένες ομάδες, όπως οι μαύροι ή οι Ασιάτες, καθώς και σε εκείνους με προβλήματα ψυχικής υγείας ή μαθησιακές δυσκολίες. «Στόχος μας είναι ότι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ανασκόπηση για να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς και να τους παράσχουν την πρόσβαση σε θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη που χρειάζονται», πρόσθεσε η Δρ. Maxwell.

   

  Πηγή: BBC

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  40 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-24 στα Ιωάννινα

  Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 24 κρούσματα στα Ιωάννινα, 8 στην Πρέβεζα, 4 στη Θεσπρωτία και 4 στην Άρτα.

  Νέο αρνητικό ρεκόρ: 1.690 νέα κρούσματα!

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Αύριο το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα

  Το Σάββατο θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός στους πολίτες για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

  Σάμος: Μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας στο Καρλόβασι

  Μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια προκάλεσε ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

  Εγκρίθηκε η δεύτερη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις

  Ο Δήμος Ιωαννιτών γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.